Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EU-utskott röstade för ett förlängt dataskydd för läkemedel

Ledamöterna antog en dansk kompromiss som innebär längre dataskyddstid än i EU-kommissionens förslag.
- Revideringen av EU:s läkemedelslagstiftning är avgörande för patienter, industri och samhälle, säger EU-parlamentarikern Pernille Weiss.

Efter att ha tidigare ha försenats flera gånger presenterade EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides, den 26 april 2023 ett förslag på revidering av den 20 år gamla europeiska läkemedelslagstiftningen, det så kallade läkemedelspaketet.

Den svenska regeringen skickade ut förslaget på remiss till 121 instanser. Många av dem välkomnade förslaget med flera hade synpunkter på att tiden för dataskydd skulle förkortas från åtta till sex år.

Branschorganisationen Sweden Bio vd Jessica Martinsson anser exempelvis att förkorta dataskyddet riskerar att göra det svårare för företag att attrahera de stora investeringar som krävs för att forska fram nya behandlingar.

I går röstade utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, Envi, för ett kompromissförslag som den danska parlamentarikern Pernille Weiss (EPP) förhandlat fram, något som Läkemedelsmarknaden tidigare har uppmärksammat.

Enligt hennes förslag ska dataskyddstiden vara minst 7,5 år vilket är 1,5 år längre än i EU-kommissionens förslag.

Med 66 ja, två nej och nio nedlagda röster gick förslaget i genom.

— Dagens omröstning är ett steg mot att leverera verktygen för att ta itu med nuvarande och framtida hälso- och sjukvårdsutmaningar, säger Pernille Weiss i ett pressmeddelande.

Läs mer>> Välkomnar att regeringen säger nej till försämrat dataskydd

Ny EU-lag ska göra fler läkemedel tillgängliga till rimliga priser

Facket välkomnar förslag på ny läkemedels­lagstiftning

Svensk läkemedels­export fortsätter att slå nya rekord

Mest läst