Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ukraina ger medalj till Apotea: räddat många människors liv

Apotea får hedersmedalj från ukrainska staten.
– Vi kommer fortsätta samla in och skicka sjukvårdsmaterial så länge det finns ett behov, säger vd Pär Svärdson.

Nätapoteket Apotea har sedan Rysslands olagliga och fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022 samlat in pengar och skickat sjukvårdsmaterial till Ukraina. Pengarna har samlats in via samarbetspartners och företaget har bidragit själva men en stor del kommer från kunder som avrundar upp sina köp i kassan. Man har även kunnat köpa Sjukvårdspaket på mellan 100 och 100 000 kr där pengarna oavkortat går till inköp av sjukvårdsmaterial.

Genom ett samarbete med KLM (Kristna Läkare och Medicinare), Heart of Evangelism med Sebastian Stakset i spetsen och CMU (Christian Medical Society Ukraine) på plats i Ukraina har Apotea hittills distribuerat sjukvårdsmaterial till ett inköpsvärde av 16 miljoner kronor.

Redan en vecka efter att kriget inleddes skickade Apotea sin första lastbil med sjukvårdsmaterial till Ukraina och sedan dess har ytterligare 13 lastbilar skickats med hjälp av transportföretaget Brothers Cargo.

I veckan uppmärksammades Pär Svärdson, vd på Apotea med ett officiellt diplom och hedersmedalj från den ukrainska staten och ukrainska folket. Medaljen delades ut av representanter från CMU (Christian Medical Society Ukraine) under ett besök på Apoteas lager i Morgongåva.

— Jag vill tacka alla som har bidragit genom hela kedjan. Tillsammans gör vi stor skillnad för många människor. Jag är oerhört stolt och tacksam för den insats vi tillsammans har kunnat göra för människorna i Ukraina och vi kommer såklart att fortsätta samla in och skicka sjukvårdsmaterial så länge det finns ett behov”, säger Pär Svärdson, vd på Apotea i ett pressmeddelande.

— Vi på KLM och CMU vill verkligen tacka Pär och Apotea för deras insats och det fantastiska samarbetet. Att vi kom i kontakt med varandra och så snabbt kunde få iväg den första leveransen är fantastiskt och att vi sedan kunnat fortsätta distribuera livsavgörande sjukvårdsmaterial till våra kollegor i Ukraina. Utan Apotea och Pär hade det inte varit möjligt och vi har räddat många människors liv, säger Magnus Landgren representant för CMU (Christian Medical Society Ukraine) i samma pressmeddelande.

Läs mer>>

Apoteken stödjer Ukraina och vill göra ännu mer

Nytt avtal ska stärka tillgången på läkemedel i Ukraina

“EU:s stöd till Ukraina otillräckligt”

Mest läst