Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteken stödjer Ukraina och vill göra ännu mer

Flera apotekskedjor samlar in pengar och skänker till organisationer som arbetar i Ukraina, men Apotea har gått längre än så och har redan skickat tre långtradare med förbandsmateriel till landet.

Som så många företag och privatpersoner engagerar sig de svenska apoteksföretagen också för Ukraina. Flera har startat insamlingar bland sina kunder och skänker även pengar direkt från företaget samt försöker se hur man kan göra mer.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

— Vi har gett en företagsgåva till Röda Korset och uppmanat våra följare på sociala media, Linkedin och Instagram, att skänka pengar till organisationer som jobbar med Ukraina. Vi undersöker också möjligheterna att skänka varor till Ukraina. Det behöver vara rätt saker och vi behöver säkra att de kommer till rätt mottagare. Vi har förstått att det är specifika läkemedel och förband, sårvård och så vidare som efterfrågas, svarar Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Statliga Apoteket förmedlar kundernas insamlade pengar.

Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket AB.

— Apoteket har ett samarbete med Rädda Barnen och i fredags startade vi en insamling till Ukraina som redan är upp i 200 000 kr så engagemanget är stort från både medarbetare och kunder, svarar Elin Jarl, chef extern kommunikation på Apoteket.

Apotek Hjärtat, som ägs av ICA, står bakom ICA-gruppens donation på tio miljoner kronor till Röda Korsets humanitära arbete för människor i Ukraina och på flykt ifrån Ukraina.

— Vi är förfärade över kriget i Ukraina och det känns helt självklart att hjälpa människorna i Ukraina under en mycket svår kris. Vi, tillsammans med Sveriges ICA-handlare, vill precis som många andra svenska företag stötta på alla sätt vi kan, säger Per Strömberg, vd ICA Gruppen i ett uttalande.

Flera svenska apotekskedjor har ägare i andra länder och bidrar med hjälp via dem, som till exempel Lloyds Apotek.

— Vi samarbetar med vår polska ägare Pelion inom en rad områden för att hjälpa de drabbade i Ukraina. På grund av den mycket svåra situationen i Ukraina är alla Pelions bolag aktivt involverade i att hjälpa alla sina anställda, deras anhöriga, såväl som alla medborgare i Ukraina. Vi och våra systerbolag anordnar lastbilar fyllda med apoteks-hygienartiklar och andra förnödenheter till Ukraina. Systerföretaget Doz i Polen erbjuder dessutom möjlighet och hjälp till arbete, boende, sjukvård och återförening av familjer. Vi kommer även uppmuntra våra kunder att bidra om de har möjlighet då behovet är stort, svarar Annelie Söderberg, Head of Marketing & PR på Lloyds Apotek via mejl.

Apoteas vd Pär Svärdson står mot en grå vägg.

Pär Svärdson, vd Apotea.

På e-handelsapoteket Apotea har man också samlat in och skänkt pengar, men även gått längre än så.

— Vi har samlat ihop både pengar och produkter och har redan skickat iväg en första långtradare med varor till Ukraina. Och i dag skickar vi iväg två långtradare till, säger Pär Svärdson, vd för Apotea.

Pengainsamlingen har hittills resulterat i närmare en miljon kronor till SoS Barnbyar, berättar han, och görs på flera sätt.

— I fredags skickade vi ut ett nyhetsbrev där vi uppmanade våra kunder att swischa pengar och vi har också avrundning i kassan där vi dubblar beloppet, om kunden lägger fem kronor så lägger vi också fem kronor. Vi försöker göra vad vi kan, säger Pär Svärdson.

Innehållet i långtradarna är i hög utsträckning kompresser, förbandsmaterial, brännskadeprodukter, sårvård och allt sådant som är relevant, enligt Pär Svärdson. Men inga läkemedel. För att skicka läkemedel till ett annat land krävs ett partihandelstillstånd, något som apoteken inte har. Det går naturligtvis att lösa genom att någon eller båda av partihandlarna Tamro eller Oriola medverkar till en export. Men Pär Svärdson har också en annan idé för att öka mängderna läkemedel som kan skickas

— Vi driver ganska hårt att apoteken borde få skicka receptbelagda läkemedel med kort hållbarhetsdatum. Vi har pratat med Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Socialdepartementet, men vi har inte riktigt kommit igenom ännu, säger han.

För att det ska vara möjligt krävs det undantag ifrån gällande regelverk. På en presskonferens på onsdag förmiddag meddelade socialminister Lena Hallengren att frågan nu hanteras av regeringen.

Socialminister Lena Hallengren och Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson vid dagens presskonferens.

— Enskilda apoteksaktörer har lyft att de har läkemedel som kan behövas i Ukraina som de är villiga att donera. Men de menar att delar av det svenska regelverket hindrar detta, till exempel krav på minsta kvarvarande hållbarhetstid. Regeringen och berörda myndigheter ser nu skyndsamt över vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att möjliggöra sådana eventuella försändelser av läkemedel som kan undvaras, säger hon.

Läkemedelsverkets generaldirektör, Björn Eriksson, bekräftade på presskonferensen att de arbetade med frågan.

— Det ska endast skickas läkemedel och medicintekniska produkter som fungerar och är säkra. Läkemedelsverket förbereder för att på ett effektivt sätt ge Ukraina tillgång till läkemedel. Bland annat diskuterar vi möjliga undantag från regelverket. Men det ges inga undantag för sådant som bedöms som en risk för patient, säger han.

Lena Björk är direktör för verksamhetsområde Tillsyn på Läkemedelsverket som ansvarar för frågorna om regelverket. Hon bekräftar att myndigheten jobbar för fullt med detta tillsammans med andra myndigheter. Hon pekar på att alla avsteg från regelverk fortfarande kräver att patientsäkerheten garanteras. Dessutom är det viktigt att en eventuell svensk donation av läkemedel samordnas så att både leverans och mottagande sker säkert och fungerar. Nu tittar myndigheten på hur det kan lösas och ett besked kommer inom en snar framtid.

Lena Björk, direktör för verksamhetsområde Tillsyn på Läkemedelsverket.

— Jag kan inte säga om det handlar om timmar eller dagar innan vi är färdiga, men det är brått. Det kan inte handla om veckor, då är vi för sena, säger hon.

Pär Svärdson menar att vissa lägen kan kräva att man tittar på regelverket på ett annat sätt och han önskar att myndigheterna kan se det akuta behovet som överordnat.

— När man tittar på Ukrainas lista över vad de behöver är det i första hand vapen, i andra hand läkemedel. Då känns det ju oerhört märkligt att vi bränner läkemedel som skulle kunna användas. Det är lite tragiskt, kan jag tycka.

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst