Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regeringen: Vi satsar hundratals miljoner på life science

Utbildningsminister Mats Persson ser det som en viktig fråga och tänker behålla regeringskansliets life science-kontor.
– Kontoret är här för att stanna, säger Mats Persson till DN.

Från politiskt håll har life science fått en större betydelse de senaste tio åren. Tidigare regering har bland annat utsett en samordnare för life science, Jenni Nordborg, och etablerat ett kontor som en brygga mellan regeringen, industrin och andra intressenter i läkemedelssektorn.

Trots att ingen ny samordnare har utsetts säger utbildningsminister Mats Persson (L), vars departement är ett av de som ansvarar för regeringens arbete inom området, till Dagens Nyheter att life science är en strategiskt viktig fråga för regeringen och de vill göra mer än vad som gjorts tidigare.

I höstas lämnade regeringen ett förslag om att höja FoU-bidraget, vilket innebär att arbetsgivaravgiften och den allmänna löneavgiften kan komma att sänkas för företag som anställer personer som jobbar med forskning och utveckling.

Man har även tagit fram förslag om ändringar i patientdatalagen som man menar ska förenkla genomförandet av klinisk forskning.

När den nya forskningspropositionen publiceras nästa år kommer life science vara en viktig del, enligt Mats Persson.

— Vi har ingen specifik budget men sammanslaget handlar det om satsningar på flera hundra miljoner kronor, säger Mats Persson till Dagens Nyheter.

Att inte prioritera området kan få stora konsekvenser, anser Mats Persson och hänvisar till när Astra Zeneca la ned sin forskningsenhet i Södertälje 2012.

— Jag är väldigt imponerad av läkemedelsindustrin i Sverige, men jag är orolig för framtiden. Andra länder kan springa om oss för lätt vilket riskerar att leda till att multinationella företag lägger sin produktion och forskning i andra länder.

På Regeringskansliet väntar life science-kontoret på besked om hur ramarna ser ut för arbetet framåt, samtidigt som man förbereder sig för en kommande life science-konferens som hålls i juni som en del i Sveriges ordförandeskap i EU.

Mats Persson säger till Dagens Nyheter att life science-kontoret kommer att vara kvar, men vill inte svara på om någon ny samordnare ska utses.

Läs mer>>

Ny EU-lag ska göra fler läkemedel tillgängliga till rimliga priser

”Ny läkemedelslag kan minska investeringar med miljarder”

“EU:s lagförslag kan sabotera Europas läkemedels­industri”

Mest läst