Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fackliga ledare från Ukraina talade i riksdagen

– Ni har säkert sett de avskyvärda bilderna från Butja, sade, Ivanna Khrapko, ledare för ungdomsnätverket för statsanställda i Ukraina.
Hon var en av flera fackliga ledare från landet som talade för svenska riksdagsledamöter på onsdagen.

– Det kan ta tio år att återuppbygga de byggnader som förstörts, sade Vasyl Andreyev, ledare för Byggnadsarbetarförbundet i Ukraina som tillsammans med fackliga kollegan Denys Pankratov också berättade att många byggnadsarbetare just nu står utan både jobb och lön.

Alla Sobol, ungdomsledare för statstjänstemannafacket i Charkiv, gav en liknande bild från miljonstaden i östra Ukraina.

– 30 procent av Charkivs befolkning har flytt efter bombningarna. Många som är hemlösa bor i tunnelbanan. Men våra fackliga kollegor ger oss mod att fortsätta. Vi hoppas kunna bygga upp Ukraina igen tillsammans med Europa., sade hon hoppfullt.

– Det är viktigt att alla civiliserade länder ger oss sitt stöd och visar att det inte längre är möjligt att invadera ett land, döda och våldta, som ryssarna gör, sade Pavlo Oleshchuk från de kärnkraftsanställdas förbund i Ukraina via videolänk.

En stor del av Ukrainas kärnkraftverk fortfarande är i drift. Kärnkraftverket i Tjernobyl har återtagits av Ukraina, men Europas största kärnkraftverk Zaporizjzjas är fortfarande under rysk kontroll, berättar han.

– Vi slåss för vårt land och vår demokrati, för att bli fria från diktatorer och korruption. Just nu betalar vi ett stort pris för vår kamp. Vi måste återuppbygga förskolor, torg och parker. Sverige är en stark demokrati som kan hjälpa oss, säger Oksana Huz.

Hon var den enda ukrainska talaren på plats i socialförsäkringsutskottets sessionssal i riksdagshuset för att svara på riksdagsledamöternas frågor under seminariet som arrangerats med stöd av den svenska fackliga biståndsorganisationen Union to union.

Oksana Huz var tidigare internationell koordinator vid ungdomsnätverket för de statsanställdas förbund i Ukraina. För en månad sedan flydde hon, tillsammans med sin 14 månader gamla dotter Angela, från Ukrainas huvudstad Kiev till Sverige. Hon hade genom arbetet kontakt med fackförbundet ST i Sverige. Nu har hon fått jobb där och tillsammans med dottern flyttat in hos en av sina nya kollegor i Stockholm. Inom några veckor hoppas hon också få en förskoleplats till sin dotter. Hon fortsätter dock att hålla kontakten och hjälpa sina fackliga kollegor som är kvar i Ukraina.

Ukrainskan Oksana Huz och henns dotter Angela som flytt till Sverige.

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst