Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tio år gammal artikel fick plötsligt nytt liv

En artikel om jodtabletter efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan 2011 fick plötsligt tusentals läsare över helgen.

En mer än tio år gammal artikel publicerad på Svenska Farmaci fick plötsligt nytt liv i helgen. Samtidigt som apoteken började rapportera att deras lager av jod-tabletter höll på, eller redan hade tagit slut fick artikeln ”Läkemedelsverket avråder från jod” publicerad i mars 2011 efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan en dramatiskt ökad uppmärksamhet.

Efter att ha haft enstaka träffar under förra veckan brakade det plötsligt loss och artikeln fick över 3 000 visningar under lördagen och närmare 1 500 visningar under söndagen. Det gjorde den till den i särklass mest lästa artikeln under helgen, en period som normalt brukar vara ganska lugn vad gäller besökare då vi inte publicerar något på helgen.

Med stor sannolikhet handlar intresset om den pågående ryska invasionen av Ukraina där ryska soldater sägs ha tagit kontroll över Tjernobyl-området där kärnkraftverket som drabbades av en härdsmälta 1986 ligger.

I artikeln avråder Läkemedelsverket ifrån att använda jodtabletter som skydd mot sköldkörtelcancer orsakad av radioaktivt utsläpp. Dels kan tabletterna i sällsynta fall ge allergiska reaktioner och dels är behandlingen onödig hos personer över 40 år, då man inte sett någon ökad förekomst av sköldkörtelcancer efter exponering av strålning

Läs artikeln: Läkemedelsverket avråder från jod

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst