Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket avråder från jod

Efter att kaliumjodidpreparat tagit slut på svenska apotek avråder Läkemedelsverket från att ta jodtabletter på grund av de radioaktiva utsläppen i Japan.

Sedan den japanska kärnkraftsolyckan tilltagit i omfattning har oron växt och allt fler svenskar har köpt jodtabletter på apoteket. Jod används bland annat som förebyggande behandling till den som utsätts för radioaktiv strålning.

I nuläget ska sådana tabletter inte användas som skydd mot sköldkörtelcancer överhuvudtaget, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Den uppmaningen kommer efter att de fått rapporter om att kaliumjodidtabletterna börjar ta slut.

Apoteket AB meddelade häromdagen att deras lager av jodttabletter för hela landet är slut, men att påfyllning är på väg.

I sällsynta fall kan jod ge allergiska reaktioner. Dessutom behöver, enligt Fass, personer över fyrtio år överhuvudtaget inte ta jodtabletter mot strålning. Man har nämligen inte kunnat se någon ökning av sköldkörtelcancer hos personer i den åldern efter att de utsatts för radioaktiv strålning.

Mest läst