Grannländerna ligger långt före
Både Danmark och Norge har redan farmaceutiska tjänster i gång. I Danmark måste personalen som utför dem få en certifiering som förnyas vart tredje år.

Birthe Søndergaard, professionsutvecklare vid Danmarks Apotekerforening.
I Danmark började man redan 2005 med en föregångare till tjänsten Inhalationsvägledning. Den kallas ”Tjek på inhalation” och kan utföras av både apotekare och farmakonomer (Danmarks motsvarighet till receptarier).
– Man måste gå en utbildning, få en certifiering och förnya den vart tredje år. Vi har också tagit fram ett kvalitetsdokument som ska säkerställa att det är samma tjänst på alla apotek så att patienterna kan gå till vilket som helst, säger Birthe Søndergaard, professionsutvecklare vid Danmarks Apotekerforening.
Tjänsten som innehåller både praktiska övningar och information tar mellan åtta och tio minuter, och genomförs ofta direkt vid disken.
– Många gånger är det patienternas läkare som säger åt dem att gå ner på apoteket för att få instruktioner kring hur de ska använda sin inhalator, säger Birthe Søndergaard.
Nästa tjänst att introduceras var ”Medicinsamtale” som startade 2016, en informationstjänst för patienter med en ny kronisk diagnos och behandling. Samtalen kan bara utföras av apotekare.
– Det handlar om att få goda vanor. Det ska vara på patienternas premisser, det är de som ska ställa frågorna. Sedan gör apotekaren en plan för hur detta ska kunna lyckas. Efter två till fyra veckor har de sedan ett uppföljningssamtal, säger Birthe Søndergaard.
Det inledande samtalet och uppföljningen tar tio minuter var och uppföljningen görs ofta på telefon.
2018 introducerades ”Compliancesamtale”, en informationstjänst för patienter som har stått på sin behandling i mer än ett år. Även här är det bara apotekare som får genomföra samtalen.
– Man kan säga att i compliance-samtalen försöker vi hantera följsamhetsproblem, medan i medicinstart försöker vi förebygga dem, säger Birthe Søndergaard.
Inga av tjänsterna i Danmark har utvärderats vetenskapligt. Men det har man gjort i Norge och Storbritannien.