Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dags att farmaceuter börjar sticka patienter?

Frågan om apotekare och receptarier borde bli vaccinatörer engagerar er läsare. Och den sätter fingret på ett gammalt invant mönster inom sjukvården.

Sällan har vi fått så stor respons i sociala medier som när vi frågade om apotekare och receptarier borde få vara vaccinatörer. Många svar var rena hyllningskören, ”Absolut!”, ”Så kan vi avlasta sjukvården!”. Andra tyckte att det farmaceutiska kunnandet utnyttjas bättre till kärnuppgifterna, läkemedelshantering och rådgivning, ”snarare än att sätta sprutor i armarna på folk”.

Frågan sträcker sig bortom vaccinationerna mot covid-19, men har fått bränsle av ovissheten kring hur personalen ska räcka till. I skrivande stund har flera regioner smygstartat fas 4 samtidigt som semestrarna närmar sig.

Frågan berör också ett gammalt invant mönster i vården – hur olika yrkesgrupper slår vakt om ”sina” uppgifter, vilket kan bromsa nya smarta lösningar kring arbetsfördelning. Socialstyrelsens föreskrifter ger grönt ljus till att uppgiften att administrera läkemedel delegeras till en person utan formell behörighet, om det är förenligt med en god och säker vård. Men var går den gränsen? När några vårdaktörer tidigt under massvaccinationen gick ut och sökte undersköterskor ”med stickvana” till uppgiften, har de mötts av kritik om att patientsäkerheten sätts på spel.

Det viktigaste mitt i en pandemi är kanske inte vem som brukar göra vad, utan vem som kan – och vill – lära sig.

Samtidigt fixar farmaceuter en ansenlig del av covid-19-vaccinationerna i flera andra länder. Och åtminstone en vårdgivare i Region Stockholm söker apotekare och receptarier som ska lära sig injicera vaccin för att kunna hjälpa till.

Till syvende och sist är det viktigaste mitt i en pandemi kanske inte vem som brukar göra vad, utan vem som kan – och vill – lära sig.

I kommande numret av Svensk Farmaci (ute 19 maj) djupdyker vi i ämnet farmaceuter som vaccinatörer – både utomlands och här i Sverige.

I mitt huvud just nu …

Hästjobbet kring vaccinkedjorna
Många farmaceuter inom regionerna drar ett tungt lass med logistiken kring covid-19-­vaccinationerna. Otaliga gånger har planerna fått kastas om.

Mer kring vaccinerna
Sverige skänker en miljon doser av Astra Zenecas vaccin till utvecklingsländer via samarbetet Covax. Mer av den varan behövs! 

Överdos av vaccin?
Vaccinerna går igen i alla fördjupande artiklar i det kommande numret av Svensk Farmaci: monitorering av biverkningar, arbetet med att få ut doserna till befolkningen, och vem som ska ge sprutorna. I numret därefter utlovas mer variation!

Mer om Vaccinationer på apotek

Mest läst