Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Världsunik provtagningsmodell”

Enligt Mats Wennberg, apotekare på Apoteket AB, är bolaget den första apoteksaktören i världen som erbjuder provtagning i en pågående digital läkarkonsultation. Det är vidareutbildade farmaceuter och apotekstekniker som sköter provtagningen på apoteken.

Svensk Farmaci har ställt frågor till Mats Wennberg, apotekare på Apoteket AB, om de provtagningar som företaget inlett på vissa apotek, förutsatt att man har en remiss från Min Doktor. Vi uppmärksammade den nya tjänsten i en artikel i förmiddags.

– Provtagning finns på apotek i många länder, men vi är faktiskt först i världen med att erbjuda provtagning på apotek i en pågående digital läkarkonsultation, säger Mats Wennberg.

Det står i ert pressmeddelande att ”utbildad personal” gör provtagningen, vilken typ av personal handlar det om?

– Det är vår egen personal som utbildats.

Det handlar alltså om farmaceuter och apotekstekniker?

– Ja.

Har ni planer att expandera detta till fler sorts prover, fler apotek eller ge fler vårdgivare möjlighet att skicka remiss?

– Vi tror att patientnära analysverksamhet kommer att öka i efterfrågan i och med framväxten av en mer konsumentvänlig vårdtillgänglighet. Apoteket är där den givna platsen att möta detta i samarbete med digitala vårdgivare, säger Mats Wennberg.

Följande apotek ingår i satsningen:

Stockholm: C W Scheele, Elefanten och Björnen.

Göteborg (ej startade ännu): Korsvägen, Svanen.

Malmö (ej startade ännu): Triangeln, Västra Hamnen.

Andra läser