Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hälsotjänster på apotek stark trend i USA

Amerikanska apotekskedjor satsar allt mer på hälsotjänster för att locka kunder. De tre största kedjorna Walgreens, CVS och Rite Aid använder alla inhyrd vårdpersonal i stora satsningar.

Apotek Hjärtats satsning på minikliniker på några av sina svenska apotek ligger i tiden – åtminstone att döma av utvecklingen i USA just nu.

Där satsar de tre dominerande apotekskedjorna nu på att anställa vårdpersonal med annan kompetens än den farmaceutiska för att utföra olika hälsorelaterade tjänster.

På marknadsledande Walgreens får kunderna möjlighet att träffa hälsoguider och på Rite Aid finns hälsocoacher inom ramen för ett pilotprojekt.

Rite Aid köpte tidigare i år upp bolaget Health Dialog Services, ett Bostonbaserat bolag med hälsocoachning som affärsidé.

Den näst största kedjan CVS har börjat anställa sjuksköterskor. CVS driver kliniker i miniformat under varumärket MinuteClinic på 860 av sina apotek i hela USA (att jämföra med Apotek Hjärtat som planerat att starta tre i höst/vinter).

– Hälsan i vårt land är inte god, och här måste vi inta en aktivare roll, säger Walgreen-chefen Nimesh Jhaveri i en artikel i Boston Globe om trenden.

Andra läser