Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Även holländsk utbildning gav svenskt receptarieleg

Personer med den holländska examen ”apothekerassistent” har på senare år beviljats svensk receptarielegitimation av Socialstyrelsen. Holländska KNMP reagerar med förvåning på uppgifterna. Farmacevtförbundet planerar att granska de enskilda ärendena och agera.

I höstas rapporterade Svensk Farmaci att Socialstyrelsen godkänt examen från såväl den danska farmakonomutbildningen som den tyska PTA-utbildningen som grund för utfärdande av svensk receptarielegitimation.

Ingen av dessa utbildningar är universitetsutbildningar. Läs mer i artiklar länkade nedan.

Efter ett tips till Svensk Farmaci frågade vi Socialstyrelsen huruvida personer med den holländska yrkestiteln ”apothekerassistent” också beviljats svensk receptarielegitimation sedan 2008.

Inte heller denna utbildning är på universitetsnivå.

Hossein Kamali, utredare på Socialstyrelsen, bekräftar uppgifterna i ett e-postmeddelande till Svensk Farmaci.

”Sökande med examen i den postgymnasiala reglerade utbildningen ”apothekerassistent” från Nederländerna har både beviljats svensk legitimation som receptarie samt fått avslag. Längd och innehåll av denna utbildning varierar och Socialstyrelsen gör alltid en individuell prövning i varje enskilt ärende”, skriver han.

Totalt har fem sökande med farmaciinriktad utbildning från Holland beviljats svensk legitimation som receptarie sedan 2008, enligt Hossein Kamali.

Svensk Farmaci ringde upp Corien Boelstra, pressansvarig på den holländska yrkesföreningen för apotekare, KNMP, i Haag.

– Det här är inte en universitetsutbildning i Holland så jag blir förvånad över att den kunnat likställas med en utbildning som är på universitetsnivå. Apothekerassistent är den lägsta av tre nivåer på holländska apotek, med kortare utbildning än såväl mellannivån pharmacy consultant som apotekare, säger hon.

Apothekerassistent-utbildningarna i Holland varierar i längd. Den exakta utbildningsbakgrund som de aktuella personerna som fått svensk receptarieleg har är oklar.

– Vi kommer att begära ut och granska alla dessa ärenden, och också sannolikt agera i någon form. Vi befarar att det här är ett problem i ett patientsäkerhetsperspektiv och det vore oerhört allvarligt. Vi kan aldrig ställa oss bakom sänkta kompetenskrav på apotek. En person med receptarielegitimation kan ju dessutom inneha rollen som läkemedelsansvarig på svenska apotek, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

Andra läser