Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nytt kansli ska vässa Sveriges konkurrens­kraft inom kliniska prövningar

Swetrial inrättas som en ny funktion inom Läkemedelsverket och ska vara spindeln i nätet för att förbättra Sveriges förutsättningar för kliniska prövningar.
- De prövningar som genomförs ska genomföras med precision, alltså leverera på de mål som är avtalade, säger Peter Asplund på Läkemedelsverket.

Svensk Farmaci har tidigare berättat om Läkemedelsverket i juni förra året fick i uppdrag av regeringen att föreslå hur förutsättningarna för att Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar ska stärkas.

I mars gick myndigheten ut med att det nationella partnerskapet Swetrial föreslås organiseras direkt under Läkemedelsverkets generaldirektör. Till det ska knytas ett råd som utöver medarbetare från Läkemedelsverket ska bestå av externa ledamöter som ska företräda landets aktörer, vilket Svensk Farmaci rapporterade då.

För att öka genomförandekapaciteten för kliniska prövningar föreslår Läkemedelsverket nu att Swetrial inrättas som en ny funktion med eget kansli inom myndigheten.

— Utgångspunkten är det gemensamma uppdraget och att främja det nationella intresset, som måste vara viktigare än vad varje enskild aktör anser sig behöva. De externa ledamöterna nomineras av aktörerna hälso- och sjukvård, näringsliv, akademi, Vetenskapsrådet samt civilsamhälle, patienter och anhöriga och utses därefter av Läkemedelsverket, säger Peter Asplund, projektledare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Kansliet får en faciliterande roll med uppdrag att samordna, utvärdera och utveckla verksamheten.

— Swetrial kommer att utlysa medel samt finansiera etablering och utveckling av kliniska prövningsnätverk. På det här viset bidrar partnerskapet till att stärka genomförandekapaciteten i hälso- och sjukvården. En uppgift för ett etablerat Swetrial är att säkerställa möjligheten att fördela medel till nationella insatser som också ökar förutsättningarna för kliniska prövningar, säger Peter Asplund.

För att det ska bli möjligt krävs en uppdatering av Läkemedelsverkets uppdrag, anser Peter Asplund. Ändamålsenliga formella överenskommelser eller avtal som reglerar samverkan och åtaganden parterna emellan bedöms vara en förutsättning för nationell samordning vilket Swetrial kommer att titta vidare på.

Välfungerande samarbeten mellan stat, region och industri lyfts fram som en viktig framgångsfaktor för att Sverige ska bli mer konkurrenskraftigt som land för kliniska prövningar. En uppgift för ett etablerat Swetrial att lösa är hur samfinansiering kan bidra till att stärka dessa förutsättningar.

Läs mer >> LV: Ny modell ska öka svensk konkurrenskraft inom kliniska prövningar

Nytt uppdrag för LV: Så kan förutsättning­­­arna för kliniska prövningar förbättras

Färre ansökningar om kliniska prövningar

Ny databas för kliniska prövningar

Mest läst