LV: Ny modell ska öka svensk konkurrenskraft inom kliniska prövningar
Läkemedelsverket föreslår en ny modell för hur ett framtida Swetrial ska organiseras, vilket ska möjliggöra fler högkvalitativa kliniska prövningar i Sverige.

SweTrial föreslås organiseras direkt under Läkemedelsverkets generaldirektör och till det ska knytas ett råd som utöver medarbetare från Läkemedelsverket ska bestå av externa ledamöter.
Läkemedelsverket har delredovisat uppdraget om att föreslå hur förutsättningarna för att Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar ska stärkas. Svensk Farmaci har tidigare berättat om hur myndigheten fick uppdraget av regeringen i juni förra året. Nu kommer en första delredovisning med förslag på organisatorisk modell.
— Från första spadtag har samråd varit ett ledord. I arbetet har representanter från hälso- och sjukvården, industrin, akademin, myndigheter, civilsamhället och patienter bjudits in till en nationell referensgrupp. Samma aktörer har även bjudits in till en serie utvecklings- och innovationsmöten i syfte att ta fram förslag på arbetssätt för nationell samverkan inom Swetrial, säger Peter Asplund som är Läkemedelsverkets projektledare, i ett pressmeddelande.
Swetrial föreslås organiseras direkt under Läkemedelsverkets generaldirektör. Till det ska knytas ett råd som utöver medarbetare från Läkemedelsverket ska bestå av externa ledamöter.
— I en första rapport redogör vi nu för hur ett partnerskap kan organiseras och vilka kostnader som är förenade med etablering och förvaltning. Samtidigt fortsätter vi uppdraget att bygga en förtroendefull process tillsammans med aktörerna och uppdragsgivaren. Genom att utveckla lösningar gemensamt och lära av det som redan är gjort kan vi uppnå en effektiv, tillgänglig och öppen struktur som bygger på aktörernas delaktighet, säger Peter Asplund i pressmeddelandet.
Swetrial ska vara ett nav mellan aktörer och i delredovisningen till regeringen skriver Läkemedelsverket att det görs genom att:
- aktörerna på den nationella nivån gemensamt sätter mål och prioriterar åtgärder
- samordna fördelning av medel till stöd för förbättrade förutsättningar och ökad genomförandekapacitet för kliniska prövningar, och
- följa upp och utvärdera prestationer och resultat i förhållande till mål prioriteringar och utbetalda medel.
— I delredovisningen föreslås att ett råd ska knytas till Swetrial. Rådets ledamöter ska ha en särskild insikt i hälso- och sjukvård, näringsliv och akademi. Rådets ska bidra till att Swetrial har en långsiktig och strategisk målbild, där relevanta omvärldsfaktorer beaktas. Läkemedelsverket föreslår att verksamheten inom Swetrial utvärderas löpande och att Socialdepartementet ska uppdra åt Statskontoret att, när Swetrial är etablerat och har uppnått en rimlig grad av stabilitet, utvärdera såväl effektiviteten som ändamålsenligheten, säger Gunilla Andrew Nielsen, enhetschef och beställare av uppdraget, i pressmeddelandet.
Läs mer >>
Nytt uppdrag för LV: Så kan förutsättningarna för kliniska prövningar förbättras