Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotea stäms efter att lokal fack­ordförande omplacerats

Unionen stämmer Apotea då den dåvarande lokala fackordföranden omplacerats.
- Vi har sedan länge en infekterad tvist med den lokala Unionenklubben i Morgongåva, där de ledande fackliga representanternas personliga intressen oftast verkar vara viktigare än medarbetarnas, säger Stefan Eriksson, vice vd på Apotea.

Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat så har Unionen stämt Apotea fyra gånger i Arbetsdomstolen sedan i december.

Nu stämmer fackförbundet Apotea i Arbetsdomstolen en femte gång, uppger Sala Allehanda.

Unionen kräver även 150 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Enligt fackförbundet ska den dåvarande lokala fackordförandens rehabilitering ha pågått när Apotea i Morgongåva valde att omplacera henne från kvällsskift till dagskift trots att den anställda med sin sjukdomsproblematik utför arbete bättre på kvällstid, uppger Sala Allehanda.

Vidare ska bolaget enligt facket ha vidhållit beslutet trots att hennes psykiska och fysiska välmående försämrades i och med omplaceringen.

— För att underlätta samverkan mellan företaget och Unionens lokala klubbledning schemalades den dåvarande fackordförandens arbetstid från kväll till dag. Detta också för att fackordföranden inte skulle behöva arbeta övertid då företagets fackförhandlingar och arbetsmiljömöten hålls på dagtid, säger Stefan Eriksson, vice vd på Apotea, till Svensk Farmaci och fortsätter.

— Unionen har ändå krävt att den dåvarande fackordförande ska få  jobba kvällstid –  då inga förhandlingar genomförs, få tillgång ett eget arbetsrum – när ingen annan chef eller anställd på logistikcentret har det, och dessutom få möjlighet att utföra sitt förtroendeuppdrag på distans – trots att deras medlemmar fysiskt är på plats i logistikverksamheten.

Enligt Stefan Eriksson har Apotea inte heller fått någon rekommendation från vården att den tidigare fackordföranden bör arbeta kvällstid eller att arbetstiden ska ändras tillbaka för att underlätta dennes rehabilitering eller arbetssituation.   

— Vi har sedan länge en infekterad tvist med den lokala Unionenklubben i Morgongåva, där de ledande fackliga representanternas personliga intressen oftast verkar vara viktigare än medarbetarnas. Våra övriga fackklubbar har inte gett uttryck för att det finns något problem med att utföra de fackliga uppdragen dagtid och på plats i våra lokaler, säger Stefan Eriksson.

Läs mer>> Unionen stämmer Apotea – för fjärde gången på kort tid

Efter fackets larm: “Apotea följer de regler och lagar som gäller”

Apotea till Arbets­domstolen efter strid om fackligt möte

Mest läst