Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotea till Arbets­domstolen efter strid om fackligt möte

Unionen stämmer Apotea och kräver 125 000 kronor i skadestånd efter att två chefer kommit till ett fackligt möte om arbetsmiljön.

Apotea står inför en rättslig tvist med fackförbundet Unionen, skriver tidningen Kollega. Det efter att en representant från HR-avdelningen och chefen för kundservice kommit till ett möte för Apoteas kundserviceavdelning i Morgongåva den 20 januari i år, där arbetsmiljöombudet enbart kallat till sig Unionens medlemmar.

Enligt nyhetsbyrån Siren skriver Unionen i en stämningsansökan till Arbetsdomstolen att de stämmer Apotea för brott mot arbetsmiljölagen och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. Unionen kräver 50 000 kronor i skadestånd till skyddsombudet, som också är en del av den lokala Unionen-klubbens styrelse, och 75 000 kronor i skadestånd till Unionen. 

Unionens förbundsjurist Elisabet Ohlsson, som driver ärendet, ser allvarligt på det som inträffade.

— Apotea hindrade arbetsmiljöombudet från att träffa några anställda och diskutera deras arbetsmiljö. Det är av central betydelse att anställda kan träffa sina arbetsmiljöombud utan att arbetsgivaren är närvarande, annars är det svårt att våga prata fritt om hur det är på arbetsplatsen, säger hon till Kollega.

Stefan Eriksson, vice vd på Apotea.

Stefan Eriksson, vice vd på Apotea, säger till Svensk Farmaci att de fortfarande inte har sett stämningsansökan, men hoppas att de ska få en kopia i dag, måndag.

— Vi fick information under den här dagen i januari att det skulle hållas en möte med medarbetarna tillsammans med en förtroendeman. Medarbetarna lämnade arbetsplatsen och gick i väg på ett möte under arbetstid och då gick chefen dit för att informera sig om vad det var för sorts möte tillsammans med en representant för HR-avdelningen, säger Stefan Eriksson till Svensk Farmaci.

— Efter att det hade varit en diskussion kring vad det var för möte och det var tydliggjort att mötet var ett fackligt möte så lämnade både chefen och HR-representanten mötet och det kunde fortsätta.

Stefan Eriksson berättar att i protokollet från den lokala förhandlingen så skrev man att mötet förvisso kunde hållas även om det blev kortare än det var tänkt.

— När detta diskuterade i en central förhandling så erbjöd vi från arbetsgivarsidan möjligheten för Unionen att samtliga medarbetare på Apotea skulle få ytterligare 30 minuter facklig tid under 2023. Det var för att vi anser att det är viktigt att man diskuterar arbetsmiljö och annat. Men det valde man i den centrala förhandlingen att avstå ifrån eller att säga att man inte ville ha, säger Stefan Eriksson.

Är du överraskad över att Unionen vill ta det här till Arbetsdomstolen?

— Jag skulle till och med säga att det framstår inte som så märkligt att när medarbetare försvinner på sin arbetstid på ett möte så vill chefen informera sig om vad det är för sorts möte. Sedan är det klart när vi haft diskussioner efteråt vad som inträffade så menar vi att det är viktigt att man får diskutera arbetsmiljö och andra fackliga frågor och därför ville vi erbjuda ytterligare 30 minuter för var och en av alla medarbetare som tillhör Unionen och det var inte bara de som var med på mötet.

Vad tror du kommer att ske nu, kommer ärendet att tas upp av Arbetsdomstolen?

— Det har jag ingen aning om det får Arbetsdomstolen ta ställning till.

Mest läst