Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Efter fackets larm: “Apotea följer de regler och lagar som gäller”

"En infekterad konflikt som inte handlar om sakfrågor". Det är enligt vice vd Stefan Eriksson bakgrunden till att Unionen har stämt Apotea fyra gånger på kort tid.

Som Svensk Farmaci har berättat tidigare så har Unionen lämnat in en ny stämningsansökan till Arbetsdomstolen och kräver Apotea på 300 000 kronor i skadestånd. Något som tidningen Kollega var först med att uppmärksamma.

Unionen hävdar att Apotea hotar arbetsmiljöombudens arbete vid anläggningen i Morgongåva genom att bland annat inte tillåta arbetsmiljöombuden att ha möten utan chefer närvarande samt inte ge arbetsmiljöombuden tillgång till protokoll efter riskbedömningar eller information om vilka åtgärder som arbetsgivaren har vidtagit.

Unionen har därmed stämt Apotea fyra gånger i Arbetsdomstolen sedan i december.

— Det är väldigt ovanligt att vi på så kort tid stämmer ett och samma företag så många gånger. Vi vill inte hålla på och stämma Apotea hela tiden utan vi vill få till stånd en bättre samverkan och delaktighet för att det ska bli en bättre arbetsmiljö, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen till Kollega.

I ett skriftligt svar till Svensk Farmaci ger Stefan Eriksson, vice vd på Apotea, företagets syn på det hela.

— Apotea följer de regler och lagar som gäller. Tyvärr har vi en infekterad konflikt med en av våra fackklubbar i Morgongåva som inte handlar om sakfrågor. Det är vår uppfattning att det är orsaken till även denna stämning, säger Stefan Eriksson.

Läs mer>> Unionen stämmer Apotea – för fjärde gången på kort tid

Apotea till Arbets­domstolen efter strid om fackligt möte

Mest läst