Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Unionen stämmer Apotea – för fjärde gången på kort tid

Unionen har lämnat in en ny stämningsansökan till Arbetsdomstolen och kräver Apotea på 300 000 kronor i skadestånd.

Tidningen Kollega skriver att Unionen anser att Apotea hotar arbetsmiljöombudens arbete vid anläggningen i Morgongåva och stämmer bolaget. Bland annat får arbetsmiljöombuden inte ha möten utan chefer närvarande.

Dessutom hävdar Unionen att Apotea inte ger arbetsmiljöombuden tillgång till protokoll efter riskbedömningar eller information om vilka åtgärder som arbetsgivaren har vidtagit.

Unionen har därför lämnat in en ny stämningsansökan till Arbetsdomstolen och kräver 300 000 kronor i skadestånd.

I början av december lämnade Unionen in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot Apotea för brott mot arbetsmiljölagen och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. Unionen kräver 50 000 kronor i skadestånd till skyddsombudet, som också är en del av den lokala Unionen-klubbens styrelse, och 75 000 kronor i skadestånd till Unionen.

I slutet av januari i år stämde Unionen Apotea för kollektivavtalsbrott sedan företagets 300 logistikmedarbetare upppges ha arbetat sammanlagt 19 064 otillåtna timmar övertid under perioden januari till juli förra året. Unionen krävde ett skadestånd från nätapoteket på över tio miljoner kronor.

Apotea nekar till att bolaget haft otillåten övertid under 2023.

Ytterligare en stämning skickades in till Arbetsdomstolen den 19 januari i år och handlar om brott mot förhandlingsskyldigheten.

Unionen har därmed stämt Apotea fyra gånger i Arbetsdomstolen sedan i december.

— Det är väldigt ovanligt att vi på så kort tid stämmer ett och samma företag så många gånger. Vi vill inte hålla på och stämma Apotea hela tiden utan vi vill få till stånd en bättre samverkan och delaktighet för att det ska bli en bättre arbetsmiljö, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen till Kollega.

Läs mer>> Apotea till Arbets­domstolen efter strid om fackligt möte

Mest läst