Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Beslut om distanshandel vid öppenvårds­apotek i frysnings­period

Tidigast hösten 2024 kan Läkemedelsverket fatta beslut gällande de nya föreskrifterna om distanshandel vid öppenvårdsapotek. Det efter att myndigheten, enligt reglerna, anmält förslaget till EU-kommissionen och en frysningsperiod inträtt.

Läkemedelsverkets förslag till nya föreskrifter om distanshandel vid öppenvårdsapotek och nya föreskrifter om handel med vissa receptfria läkemedel har anmälts som tekniska föreskrifter till EU-kommissionen. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Anmälningsproceduren innebär att medlemsländer måste anmäla sina nya regelförslag till Europeiska kommissionen, för att underlätta den fria rörligheten på EU:s inre marknad. Det är ett sätt att upptäcka och förebygga nya omotiverade hinder på den inre marknaden, vilket innebär att innan Läkemedelsverkets styrelse kan fatta beslut om föreskrifterna behöver de anmälas som tekniska föreskrifter.

Anmälan gjordes den 6 maj i år, därefter inträffar en så kallad frysningsperiod i minst tre månader. Under den perioden får det inte fattas beslut om föreskrifterna.

Läkemedelsverkets förslag kring skärpta regler för e-handel har tidigare skapat debatt där myndigheten bland annat backat gällande förslaget om generell id-kontroll vid distans­handel.

Den 4 december 2023 skickades remisser med förslag till Läkemedelsverkets föreskrifter om distanshandel vid öppenvårdsapotek samt förslag till Läkemedelsverkets föreskrifter om handel med vissa receptfria läkemedel.

— Sista svarsdag för remisserna var den 1 februari 2024. Efter det har vi gjort vissa justeringar i förslagen med anledning av synpunkter som inkommit. Beslut om föreskrifterna kan Läkemedelsverkets styrelse fatta tidigast under hösten 2024, säger Annika Babra, chef för Läkemedelsverkets apotekstillsyn, i pressmeddelandet.

Mer exakt kommer ikraftträdandet att preliminärt att ske den 1 september 2025, det framgår av myndighetens omarbetade förslag på nya föreskrifter som nu blivit offentligt.

Läs mer >> Meds vd: Jag tror inte de har satt sig in i frågan

Läs mer >> Läkar­­­­förbundet kräver id-kontroll vid distans­hand­el

Läs mer >> Läkemedels­verket backar om generell id-kontroll vid distans­handel

Läs mer >> Läkemedelsverket ändrar sitt förslag om distanshandel

Läs mer >> Läkemedelsverket vill skärpa reglerna för e-handel

Mest läst