Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

ACO inför åldersgräns för avancerad hudvård på alla apotek

ACO vars produkter säljs exklusivt på apotek välkomnar de initiativ som tagits och inför nu själva en åldersgräns på 15 år.
- Barn ska skyddas mot osunda skönhetsideal, säger vd Therese Pernebrink.

Svensk Farmaci har tidigare skrivit om Apotek Hjärtats beslut att införa åldersgräns på avancerad hudvård och att Apoteket och Kronans Apotek sett över möjligheten att införa en åldergräns.

ACO välkomnar de initiativ som tagits för att öka medvetenheten kring hur barn och unga vuxna bör använda hudvårdsprodukter och inför nu själva en åldersrekommendation på 15 år vid köp av avancerade hudvårdsprodukter.

— Den utveckling som vi ser med barn och unga vuxna som använder avancerade hudvårdsprodukter är inte bara beklagligt – det kan dessutom störa hudens naturliga funktion och bidra till att man utvecklar allergier, säger Therese Pernebrink, vd för ACO Hud Nordic i ett pressmeddelande.

Utöver åldersrekommendationen lanserar ACO även Föräldraguiden, ett informationsmaterial som syftar till att vägleda föräldrar och informera om hur barn och unga vuxna kan förhålla sig till hudvård och vilka produkter man bör undvika.

Föräldraguiden kommer att distribueras fysiskt via apotek, men också genom informationskampanjer på sociala medier.

— Vi vill med Föräldraguiden underlätta för föräldrar att välja produkter som passar deras barns unika behov, säger Therese Pernebrink.

Enligt dermatologer bör barns hudvårdsrutin på sin höjd innehålla en mild rengöringsprodukt, återfuktande kräm och solskydd.

ACO grundades 1939 av Apotekarsocieteten och har sedan starten utvecklat hudläkemedel och hudvårdsprodukter som exklusivt säljs på apotek i Norden.

I Sverige säljs deras produkter bland annat av Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Doz Aoptek, Apotea och Meds Apotek.

Läs mer >> “Ålders­gränsen en riktlinje för medarbetare”

Apotek Hjärtat inför åldersgräns på hudvård

Läs mer >> Efter Apotek Hjärtats beslut – fler apotekskedjor inför åldersgräns för hudvård

Mest läst