Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Ålders­gränsen en riktlinje för medarbetare”

Apotek Hjärtat, Apoteket och Kronans Apotek om hur apotekens åldersgräns på hudvård ska implementeras inom verksamheterna.

Svensk Farmaci har tidigare skrivit om Apotek Hjärtats beslut att införa åldersgräns på avancerad hudvård och att Apoteket och Kronans Apotek sett över möjligheten att införa en åldergräns. Men hur kommer detta beslut att fungera på apoteken och inom e-handeln?

Rent praktiskt innebär åldersgränsen inte ett förbud, menar Apotek Hjärtat.

— I praktiken är det här en riktlinje för våra medarbetare, där vi vill få större möjlighet att ge råd om sunda hudvårdsrutiner och ideal till både föräldrar och barn, säger Annika Svedberg, chefsapotekare Apotek Hjärtat.

Hon tror att det blir väldigt sällan som personalen kommer att kräva legitimation av kunderna.

— Men om man anar att en person, som frågar efter de produkter som vi har satt en åldersgräns för, är yngre än 15 år så är riktlinjen att prata om hur de aktiva ingredienserna i produkten fungerar och hur de kan påverka hudbarriären. Av omsorg till den unga kunden vill vi ta det snacket, och spara både på hyn och pengarna. Vill kunden ändå ha en som vi bedömer för henne olämplig produkt, kan vi nu också kräva legitimation för att genomföra köpet, säger Annika Svedberg.

Har apotekspersonalen rätt neka någon köp?

— Precis som vi även kräver legitimation för att få köpa energidrycker och nekar de under 15 år, kommer vi nu att kunna göra motsvarande för vissa hudvårdsprodukter. Det är däremot inte olagligt att sälja avancerad hudvård till minderåriga, så ingen riskerar påföljd om det skulle ske. Åldersgränsen är först och främst en ståndpunkt som vi på Apotek Hjärtat intar och framåt är det också en riktlinje för våra medarbetare, säger Annika Svedberg.

Kommer ni göra skillnad på e-handel respektive fysiska apotek?

— Åldersgränsen kommer att implementeras hos samtliga apotek, och vi har påbörjat arbetet med att säkerställa att alla våra anställda får informationen och följer riktlinjerna framåt. Vad gäller online kommer vi att ha information vid produkterna som uppmärksammar kunden på att vi inte rekommenderar produkterna för ung hy, säger Annika Svedberg.

Även Apoteket har tidigare meddelat att de tänker införa en åldersgräns för avancerad hudvård.

“Vi håller nu på att sätta ned riktlinjer och rutiner för hur det ska implementeras i butik och e-handel. Vi hoppas ha allt på plats så snart som möjligt under våren,” skriver Apotekets presskontakt Elin Jarl i ett mejl till Svensk Farmaci.

Kronans Apotek har ännu inte tagit ett beslut i frågan, men utreder den.

— Vi har ännu inte implementerat någon åldersgräns för avancerad hudvård, men vi kommer att utvärdera om det är lämpligt att införa en sådan gräns, säger Karin Pesula, kvalitet- och hållbarhetsdirektör på Kronans Apotek.

Hon menar att apotekskedjan ser med oro på den ökande trenden bland unga att använda avancerade hudvårdsprodukter.

— Införandet av en åldersgräns kan vara ett effektivt sätt att uppmuntra till mer medvetna val bland unga konsumenter, men här ser vi också vikten av att erbjuda kvalificerad rådgivning, något vi erbjuder dagligen och som grundar sig i djupgående kunskap hos våra medarbetare. Vi rekommenderar aldrig avancerad hudvård till barn och unga om man inte har ett hudtillstånd som motiverar det, i övrigt avråder vi alltid avancerad hudvård för barn och unga, säger Karin Pesula.

Läs mer >> Apotek Hjärtat inför åldersgräns på hudvård

Läs mer >> Efter Apotek Hjärtats beslut – fler apotekskedjor inför åldersgräns för hudvård

Mest läst