Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek Hjärtat inför åldersgräns på hudvård

Apotek Hjärtat inför åldersgräns på avancerad hudvård, vilket innebär nya riktlinjer för apotekskedjans medarbetare.

– Det kan vara svårt för barn att värdera både effekten och potentiella konsekvenser av avancerade hudvårdsprodukter. Åldersgränsen ger oss möjlighet att ge råd om sunda hudvårdsrutiner utifrån behov, inte ideal, till såväl föräldrar som barn, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Hudvård bland barn är en växande trend, något som bland annat SVT Nyheter tidigare rapporterar om. Den nya åldersgränsen på Apotek Hjärtat innebär att kunden måste ha fyllt 15 år, fått sina föräldrars godkännande eller ha ett hudtillstånd som motiverar användning av dessa produkter.

— Vilken hudvård man behöver är väldigt individuellt beroende på hudtyp och hudtillstånd, inte ålder. Men att använda avancerad hudvård som till exempel syftar till att minska rynkor och få en jämnare hudton är inget barn behöver. I de fall ett barn har en hudsjukdom, till exempel atopiskt eksem, kan vissa produkter även bidra till att symtom förvärras eller återaktiveras, säger Annika Svedberg, i pressmeddelandet.

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

I praktiken innebär åldersgränsen en riktlinje för Apotek Hjärtats medarbetare. Åldersgränsen har påbörjats på Apotek Hjärtats omkring 390 apotek och inom e-handeln.

Ingredienser/produkter som kommer innefattas av åldersgränsen: 

AHA-syra (t.ex. glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)

BHA-syra (salicylsyra)

Vitamin A (retinol och retinylestrar)

Vitamin C

Enzympeeling

Mekaniska peelingar med fysiska korn

Mest läst