Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Apoteken välkomnar naloxon som farmaceut­sortiment”

Naloxon nässpray ska kunna säljas utan recept men med rådgivning från farmaceuterna på apotek. Det är första gången ett läkemedel blir receptfritt med ett sådant villkor i Sverige, så kallat farmaceutsortiment.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat används naloxon nässpray för att motverka opioidöverdoser av exempelvis heroin, metadon, fentanyl, oxikodon, buprenorfin och morfin.

I dag får naloxon bara skrivas ut av läkare direkt till personer som är i riskzonen för överdos.

Läkemedelsverket fick därför ett uppdrag av Socialstyrelsen att utreda om naloxon nässpray kunde göras receptfritt och säljas över disk på apotek.

För ett och ett halvt år sedan var delrapporten klar och Läkemedelsverket kom fram till att det inte var möjligt att göra naloxon nässpray receptfritt med nuvarande lagstiftning.

Men under ett möte med socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelade Läkemedelsverket att de hade ändrat sig.

På en gemensam pressträff i dag tillsammans med Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, och Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen berättade Jakob Forssmed att Läkemedelsverket nu har godkänt receptfrihet för läkemedel med naloxon i form av nässpray.

— I dag är jag oerhört glad över kunna meddela att naloxon inom kort kommer att kunna säljas receptfritt på svenska apotek. Det kommer att rädda liv, säger Jakob Forssmed på en pressträffen.

Ministern ringde själv två läkemedelsbolag för att berätta att naloxon nässpray kan få säljas receptfritt i Sverige, om något av bolagen ansöker om det.

Ett av dem gjorde det, och det är den ansökan som Läkemedelsverket nu har godkänt.

Läkemedelsverkets beslut om receptfrihet kommer efter noggrann juridisk och medicinsk utredning.

 — Vi är väldigt glada att vi nu har kommit fram till det här beslutet och kan godkänna naloxon nässpray för receptfri försäljning. Det kommer öka tillgängligheten och fler kan få tillgång till ett viktigt livräddande läkemedel, säger Paulina Tuvendal, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

För att säkerställa att läkemedlet används korrekt så ska farmaceuterna på apotek ge särskild rådgivning till den kund som köper naloxon nässpray om hur man korrekt använder läkemedlet.

I denna information ingår beskrivning av vilka symtom en person som drabbats av en opioidöverdos kan ha, hur man ger läkemedlet, att man alltid ska ringa 112 och information om att varje spray bara innehåller en dos för ett tillfälle.

Detta är första gången ett läkemedel blir receptfritt med ett sådant villkor i Sverige, så kallat farmaceutsortiment.

Något som välkomnas av Sveriges Apoteksförening.

— Farmaceuterna är en underutnyttjad kompetens på svenska apotek. I flera andra europeiska länder finns redan farmaceutsortiment. Det är en positiv utveckling för farmacin i Sverige men framförallt är det en stor förbättring av tillgängligheten till naloxon, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

Sedan Läkemedelsverket strax före årsskiftet meddelade att de såg en möjlighet att naloxon kan bli receptfritt har Sveriges Apoteksförening haft dialog med myndigheterna i frågan. Men det är först nu när beslutet är fattat som arbetet med att få allt på plats på kan starta.

När naloxon finns ute på apoteken beror på när företaget och apoteken är klara med den omställning till receptfri försäljning som de behöver genomföra, inklusive den utbildning som apotekspersonalen behöver för att kunna informera kunden.

Under pressträffen säger Björn Eriksson att han “utgår ifrån att det görs skyndsamt”.

Jakob Forssmed säger att utbildningen kan apoteken redan nu “ta del av” och att “det finns ingenting som hindrar att detta skulle kunna vara på plats före sommaren”.

— Vi måste säkerställa att detta görs med hög kvalitet och att medarbetarna får det som behövs för att ge bra rådgivning. Det kräver fortsatt dialog med myndigheterna men också med tillverkaren som ska leverera produkterna till apoteken. Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan från branschens sida med detta, säger Johan Wallér.

Den som köper naloxon nässpray på apoteket kommer att behöva stå för kostnaden själv.

Personer som idag har tillgång till naloxon kommer även få det fortsatt.

Naloxon kommer även fortsättningsvis kunna fås på recept.

Läs mer >>Läkemedelsverket svänger ­– naloxon kan säljas receptfritt

Naloxon nässpray kan inte göras receptfritt

Mest läst