Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket svänger ­– naloxon kan säljas receptfritt

Socialminister Jakob Forssmed berättar att myndigheten ändrat sig. Naloxon får säljas receptfritt under förutsättning att kunden får rådgivning av apotekspersonal.
- Vi är jätteglada att vi har hittat en lösning, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat används Naloxon nässpray för att motverka opioidöverdoser av exempelvis heroin, metadon, fentanyl, oxikodon, buprenorfin och morfin.

Det är därför angeläget att det är så tillgängligt som möjligt bland både anhöriga och närstående till opioidmissbrukare samt personer inom socialtjänsten. I dag får naloxon bara skrivas ut av läkare direkt till personer som är i riskzonen för överdos.

Läkemedelsverket fick därför ett uppdrag av Socialstyrelsen att utreda om naloxon nässpray kunde göras receptfritt och säljas över disk på apotek.

För ett drygt år sedan var delrapporten klar och Läkemedelsverket kom fram till att det inte var möjligt att göra naloxon nässpray receptfritt med nuvarande lagstiftning. Godkännandena av naloxon i form av nässpray innehåller villkor på riskminimerande åtgärder som utbildningsinsatser, något som gör dem omöjliga att receptbefria, enligt myndigheten.

Men under ett möte med socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelade Läkemedelsverket att de nu har ändrat sig.

— Läkemedelsverket gör nu en förnyad bedömning kring möjligheten att erbjuda naloxon receptfritt i Sverige. Deras bedömning nu är att detta är möjligt, säger Jakob Forssmed till TT.

Läkemedelsverket föreslår att om en ansökan från ett företag som har marknadsföringstillstånd för naloxon i Sverige inkommer till Läkemedelsverket och får godkänt, och med apotekspersonalens rådgivning till kund, skulle naloxon nässpray kunna bli receptfri.

— Vi är jätteglada att vi har hittat en lösning. Det har varit viktigt för oss att säkerställa att en ordentlig rådgivning till den som ska använda naloxon nässpray är möjlig så att användningen blir korrekt. Det vi har kommit fram till är att apotekspersonal kan ge denna rådgivning, likt den professionella rådgivning de ger för andra läkemedel, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Hon berättar det juridiska landskapet för naloxon nässpray skiljer sig från hur andra läkemedel förskrivs och används.

För att få en smidig process vid en eventuell ansökan har myndigheten påbörjat ett förberedande arbete.

— Nu hoppas vi att det här ska bli verklighet. Den information som är viktig att förmedla till den som är i färd med att använda naloxon nässpray är framförallt att det är endast en dos i varje spray, den måste in i näsborren – och man måste alltid ringa 112 när någon har tagit en överdos, säger Paulina Tuvendal.

Läs mer>> Naloxon nässpray kan inte göras receptfritt

Mest läst