Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ingen periodens vara-lista och mindre tillsyn efter hacker­attack

TLV tar inte fram någon periodens-vara lista för mars. Farmaceuter ska istället expediera det läkemedel med lägst pris av det som är beställningsbart för apoteken.

Svensk Farmaci har tidigare berättat om de problem som myndigheter, företag, organisationer, regioner och kommuner fått på grund av den it-attack Tietoevry utsatts för den 19 januari.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) är en av myndigheterna som har drabbats och flera av deras digitala tjänster är nu otillgängliga vilket leder till förändringar enligt ett pressmeddelande.

TLV har förlängt företagens ansökningstid till den 9 februari för prisändringansökningar under tak för prisperioden mars. Det innebär att priser för mars kommuniceras senare i februari än normalt. Ikraftträdandedagen påverkas dock inte, utan blir fortsatt den 1 mars. 

Till följd av att övriga beslut under februari kommer att bli kraftigt försenade kommer ingen periodens vara-lista tas fram för mars. I de fall en periodens vara-lista inte är tillgänglig, “ska farmaceut på apotek expediera det läkemedel som har det lägsta priset per enhet av det som är beställningsbart för apoteken”. 

På grund av detta kommer TLV göra uppehåll i sin tillsyn av felaktigt generiskt utbyte. Den tillsynen kommer att återupptas när det finns en ny periodens vara-lista. 

TLV har som Svensk Farmaci tidigare berättat beslutat att höja apotekens handelsmarginal det vill säga den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel. Den praktiska hanteringen av ändringen av handelsmarginalen kommer att ske senare än planerat i februari.

Ändringen i sig kommer att ske den 1 mars som planerat för samtliga läkemedel inom förmån både med och utan generisk konkurrens, utom för den extra ersättning som utgår till apoteken för hantering av läkemedel med generisk konkurrens, det vill säga periodens vara, som träder i kraft 1 maj.  

Läs mer>> TLV drabbad av hacker­attack

“Vet inte hur attacken påverkar läkemedels­företagen och apoteken”

Mest läst