Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekens ersättning höjs – med 658 miljoner

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att höja den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel på apotek med 658 miljoner kronor per år

Beslutet om höjningen av handelsmarginalen baseras på den succesivt försämrade lönsamheten apoteken har haft över tid, meddelar TLV.

— Vi bedömer att lönsamheten i branschen är på en nivå som gör apotek sårbara för kostnadsökningar. För att skapa förutsättningar för fortsatt god tillgång till apoteksservice för patienterna, höjer vi ersättningen som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.

Att handelsmarginalen höjs innebär att apotekens intäkter sammantaget höjs med cirka 658 miljoner kronor per år. Handelsmarginalen ökar på helårsbasis från 5,6 miljarder kronor till 6,3 miljarder kronor.

Svensk Farmaci har tidigare rapporterat om apotekens försämrade lönsamhet och TLV har tidigare varnat för nedläggning av apotek – och har uppskattat att att fler än vart tionde apotek är i riskzonen för nedläggning.

— Apotekens kostnader har ökat i större omfattning än intäkterna. En stor del av apotekens varor har fastställda priser vilket begränsar möjligheten för apoteken att kompensera sig för kostnadsökningarna genom att höja priser direkt till kunder. Det är framför allt ökad inflation som påverkar bland annat personal- och lokalkostnader, men även en svagare svensk kronkurs och minskad parallellhandel, som bidrar till den minskade lönsamheten, säger Gunilla Rönnholm, i pressmeddelandet.

Ändringarna kommer att tillämpas ute på apotek från och med 1 mars 2024 och gäller för samtliga läkemedel, utom för den extra ersättning apoteken får för att expediera läkemedel med generisk konkurrens inom periodens vara-systemet. Där tillämpas ändringen först 1 maj 2024.

Läs mer >> Höjningen kan ge apoteken 658 miljoner per år

Läs mer >> 24 apotek har lagts ned i år och fler riskerar att få stänga

Läs mer >> “Var tionde apotek kan tvingas stänga”

Mest läst