Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

24 apotek har lagts ned i år och fler riskerar att få stänga

Under första halvåret i år lades 24 apotek ned. TLV bedömer att 161 apotek har dålig lönsamhet eller går med förlust.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat visade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) rapport “2023 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling” att många apotek kan tvingas att lägga ned om inte handelsmarginalen höjs omgående.

Det finns i dag drygt 1 400 öppenvårdsapotek i Sverige men i 97 av 290 kommuner finns bara ett apotek. “Om ett apotek skulle läggas ned i kommun där det endast finns ett apotek skulle det kunna försämra tillgängligheten påtagligt”, skriver TLV i sin rapport.

TLV bedömer att 161 apotek har dålig lönsamhet eller går med förlust. Uppskattningsvis 850 000 svenskar skulle beröras om dessa apotek tvingades stänga.

— Om vi inte gör något så är den yttersta konsekvensen att apotek tvingas att stänga ned. Vi uppskattar att fler än vart tionde apotek är i riskzonen, sa Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV till Svensk Farmaci när rapporten publicerades.

Antalet stängda apotek har ökat markant de senaste åren, och enligt Dagens Nyheter har 24 apotek lagts ned första halvåret 2023.

För att rädda Sveriges apotek och motverka nedläggningar föreslår TLV att den ersättning som betalas ut från staten för att sälja receptbelagda läkemedel ska höjas med 658 miljoner kronor.

Höjningen planeras att träda i kraft den 1 februari 2024.

Läs mer >> “Var tionde apotek kan tvingas stänga”

Höjningen kan ge apoteken 658 miljoner per år

Mest läst