Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Konsten att driva apotek: balansgången med att bibehålla kvalitet och få ekonomin att fungera”

Låter ju enkelt på pappret men verkligheten ser något helt annat. Onekligen har det gång på gång visat sig vara svårt att upprätthålla en god kvalitet och patientsäkerhet på många av landets 1407 apotek. Det skriver Siamak Emam i ett nytt blogginlägg.

Ett apotek fick stänga ned i Stockholm permanent och ett annat apotek fick stänga ned i fyra veckor. Båda efter inspektion, oanmälda, från Läkemedelverket.

Tänk dig tanken att du håller på att expediera en kund och sedan kommer det två välklädda personer in på apoteket, två dagar senare är du arbetslös i fyra veckor, kanske för alltid. Du som trivdes så bra på ditt jobb och trodde allt fungerade. Ja trodde är ordet för chefen kanske sopade allt under mattan, eller du kanske rentav visste alla brister på apoteket men valde gå på Läkemedelsansvarig (LMA)/chefens linje att bara jobba på som vanligt. Det märks ju ändå och kunderna kanske inte tänker på kvalitet på apoteket i första hand. Så länge medicinen finns inne så är allt löst! Pengar pengar pengar. Thats all that counts!

Pengar pengar pengar. Thats all that counts!

I mitt vardagliga jobb som går ut på driva ett av våra apotek i Skåne och åka runt Sverige och besöka olika apotek runt landet för kvalitetskontroll så får jag ibland höra hur de där (Läkemedelsverket) har varit i farten igen. ”Men Siamak, jag är apotekare” ”Jag vet hur jag ska driva mitt apotek” ”De har inget här att göra” ”Varför är de så hårda mot just mig?? Det hela blir ju ännu mer personligt när man själv är ägare och driver apoteket.

Dessa toner mot myndigheten brukar oftast bottna i att myndigheten har beslutat om vite/föreläggande, beslut om stängning eller allmänt upptäckt flera grova avvikelser på apoteket vid en inspektion.
Som tidigare nämnt blir det ännu mer personligt när det är ditt apotek, ett ”SOAF-apotek” som drivs enbart av dig och du har inte någon som helst hjälp från ”ovan”, alltså exempelvis en avdelning som sköter allt det där till dig som fallet med olika kedjor. Apoteket blir då ditt barn, ditt allt! Och så kommer några okända personer in och ska ta ifrån dig det du har byggt upp i många år. Ja, lite som om socialen skulle ingripa och besluta om att ta ifrån dig ditt barn. Okej, andra fallet är ju aningen något mer extremt, men det bottnar i samma typ av känsla. Någon myndighet kommer och tar ifrån dig det du äger.

Apoteket blir då ditt barn, ditt allt!

Just den känslan och sanningen var nära att inträffa på ett apotek i Västerås som läkemedelsverket stängde ner tillfälligt på grund av brister i kvalitet. Jag fick uppdrag att åka dit och hjälpa ägaren att få i gång verksamheten igen. Att träffa dessa väldigt drivna människor och mötas av deras tomma blick säger väldigt mycket. Jag försöker oftast vara väldigt professionell men att se dem då och då bryta ihop under mötet och börja gråta kan jag inte låta bli att känna medkänsla och empati. Det är som sagt redan otroligt tufft att driva ett apotek. Att sedan veta att man inte är duglig som LMA på apoteket och det finns risk att de drar in ditt tillstånd kan få vem som helst att tappa kontrollen och känna sig hjälplös.

Att det finns risk att de drar in ditt tillstånd kan få vem som helst att tappa kontrollen och känna sig hjälplös

Vem är ens Läkemedelsverket? Ska inte de vara på ”vår” sida? Det finns ingen sida som Läkemedelsverket väljer. Läkemedelsverket är en förvaltningsmyndighet som har i uppdrag att bland annat genomföra tillsyn på verksamheter som bedriver handel med läkemedel och medicintekniska produkter. Väldigt enkelt: Myndigheten ska verka för säkra och effektiva läkemedel av god kvalitet och för god läkemedelsanvändning. De knackar på din dörr ”apoteket”, och frågar dig ”Kan du försäkra oss om att detta läkemedel som kommer direkt till kund är patientsäkert?” Självklart kommer de ställa massa andra frågor till dig och personalen. Men syftet är enkelt. Varför blir det ändå så svårt?

Svensk farmaci skrev i en artikel den 30 mars 2023 att läkemedelsverket tar allt oftare beslut om stängning av apotek. Annika Babra, chef för apotekstillsynen på läkemedelsverket fick svara på några frågor och man har kunnat konstatera att redan i år har tre apotek fått stänga ned, varav två har fått öppna igen, och förra året fick ett annat apotek stänga. Enligt Läkemedelsverkets årsredovisning för 2022 har antalet genomförda inspektioner på apotek ökat från 17 till 73 stycket på ett år. Det är en stor ökning och det beror ju självklart på att 2021 och 2020 var speciella år. Läkemedelsverket kunde inte genomföra inspektioner på plats lika ofta under pandemin.

Oanmälda inspektioner är inte lika vanligt som föranmälda inspektioner men dock ska det komma in signaler till apoteket att något inte står helt rätt till för att Läkemedelsverket ska göra en oanmäld inspektion. Väldigt ofta på grund av att en kund har kontaktat Läkemedelsverket varpå myndigheten bestämmer sig för att göra en inspektion på plats, fältinspektion. 

Håll dig till föreskrifter, förordningar och lagar så ordnar det sig

Men hur vet jag ens vad jag ska göra för att inte riskera att apoteket stänger ner.  Svaret är enkelt. Håll dig till föreskrifter, förordningar och lagar så ordnar det sig. Problemet är att dessa föreskrifter inte är så lätta att tyda i praktiken. Mycket krånglig lagtext som knappt den som är född i Sverige kan tyda. Oftast ägs också privat enskilda apotek av personer med utländskt påbrå som kanske inte har svenska som sitt moderspråk. Det är redan tufft att driva ett enskilt apotek (se min förra blogg), att då också kunna kvalitetssäkra hela verksamheten kan bli ett stort berg att bestiga. Ringa till myndigheten är inte heller det lättaste. Förvisso kan man skicka mejl till deras registrator men inte alltid får man det svaret man vill och oftast vill de att DU ska veta vilka föreskrifter och lagar som gäller på ditt apotek!

Läkemedelsverket är inte
dina fiender. Ingen tjänar på att stänga ned apotek. Inte kunderna, knappast ägarna och det kostar samhället en massa pengar och resurser att stänga ned ett apotek på grund av brister i kvalitén. Men då det handlar om läkemedel är det viktigt att samhället kan försäkra sig om att allt går rätt till. Därav fyller LMA på ett apotek en väldigt viktig samhällsfunktion. De är lite av Läkemedelsverkets förlängda arm. Jag kan tycka att det borde finnas mer kravbild på LMA innan godkännande från Läkemedelsverket. Idag räcker det med receptarieutbildning och två års erfarenhet som farmaceut från öppenvårdsapotek för att godkännas som läkemedelsansvarig. Men varför inte ett krav att man måste genomgå en kortare anpassad utbildning för att få godkännande? Kan väl inte vara svårt?

Att tänka kvalitet är kanske inte alltid det första man gör som ägare, därav tycker jag det måste finnas ett krav att LMA och apotekschefen inte är samma personer. Den som ska driva måste ha tid att tänka på massa annat som budget och personal. LMA måste fokusera på egenkontroll och kvalitetssäkra hela verksamheten, vilket i sig är kanske viktigare än något annat på apoteket. Eller ja, det är tydligen väldigt allvarligt då apoteket annars måste ha stänga ner.  

Avslutar bloggen som vanligt med ett citat. Denna gång från Aristoteles.

”Quality is not an act, it is a habit”

Mest läst