Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Att driva eget apotek är en emotionell berg- och dalbana”

Allt fler drömmer om att starta och driva ett eget apotek. Ha friheten att kunna bestämma över sitt apotek och den stora utmaningen att driva eget företag med allt vad det innebär. Men hur krångligt är det egentligen? Är det ens värt besväret? Jag ska försöka svara på dessa frågor. Så skriver Siamak Emam i sitt första blogginlägg.

Till att börja med tror jag det är viktigt att fråga sig själv vad för typ av person man är. Personligheten ska aldrig underskattas. Gillar man att simma i djupa vatten och hatar instruktioner från ”ovan” eller vill man helst ha allt färdigt serverat på matbordet. Ni förstår nog vad jag menar. Som egen företagare kan jag lustigt nog finna mig i båda lägren. Men oftast lutar man åt antingen det ena eller andra hållet lite mer.

Konsten att driva eget är en emotionell berg- och dalbana förmodligen av den lite mer läskigare varianten. Varianten som får dig vettskrämd och samtidigt ge dig adrenalinkick. Problemet är bara att denna färd är något mer än de där 50 sekunderna på Liseberg.

Idag finns det ett 40-tal så kallade ”SOAF-Apotek” runt om i Sverige. SOAF står för Sveriges Oberoende Apoteksaktörs Förening som bildades i mars 2011 och företräder privatägda apotek i Sverige. Det är absolut inget tvång att vara ansluten till SOAF som ägare men förmånerna som en ägare får utav att vara medlem brukar oftast ge mycket valuta i slutändan. Apoteksmarknaden är mycket tuff för privatägda apotek och att stå utan en förening och jobba alldeles ensam är att göra jobbet ännu svårare än vad det redan är. Det är redan tillräckligt utmanande att äga ett apotek, att sedan inte kunna vara med och förhandla om bra inköpspriser, kampanjer, olika gemensamma avtal för grossister för att man inte tillhör en förening är att sätta krokben på sig själv.

Boka biljetter till Bahamas, sitta med en Pina Colada och njuta av en lång härlig semester

Men är det ens ekonomiskt gynnsamt med att äga apotek? Hur mycket vinst gör man? Hur krångligt är det?

Jag får väldigt ofta frågan: Hur mycket tjänar ni på era privata apotek? Hur mycket jobbar du? Hur mycket lön tar du ut?

Det är väldigt svårt att säga hur DU tycker ett bra lönsamt företag ska vara. Kanske vill du bara starta eget, anställa en eller två farmaceuter och ett par apotekstekniker och boka biljetter till Bahamas, sitta med en Pina Colada (eller hur ens det stavas) och njuta av en lång härlig semester och jobba på remote lite då och då. ”Hej går allt på bra på mitt apotek. Tack. Hejdå!”

Sälj sälj sälj! Kom igen nu. Sälj igen!

Vad är ens lönsamhet för något? Räcker det med att inte ha en chef som ständigt tjatar om den där ständigt återkommande kampanjen ”Hej Lisa, hur många 3 för 2 ACO-schampo har du sålt idag” Sälj sälj sälj! Kom igen nu. Sälj igen! Det går före dina farmaceutiska åtaganden! Okej jag överdriver, men ni fattar. Kanske det rentav räcker med att man får alla förmåner som finns därute för de som driver egna företag. Jag tänker till exempel på F-skatt, moms med mera.

Som ni märker så är just den frågan svår att definiera eller svara på. Okej, jag tror ingen av oss vill jobba helt gratis utan att tjäna något på det. Det är alltid bonus när ett företag går bra. Alltid kul att se bra siffror vid varje bokslut och alltid skönt och kunna betala ut löner utan att behöva ta en massa lån från banken. Men tänk på att det är ingen miljonvinst att ha eget apotek. Personligen gör jag det för att jag älskar friheten att tillsammans med min familj kunna styra verksamheten exakt så som vi vill och kunna öppna exakt vart vi vill och ha den personliga kontakten med alla kunder. Dessutom gillar jag privatägda företag mer än kedjor i allmänhet. Jag kan tycka att det är mycket mysigare ibland att komma in i ett lokalt mysigt kafé som ägs av en familj än att stressa in i något Espressohouse på en gågata. Då jag bor i Malmö och åker ofta till Köpenhamn och resten av Danmark kan jag mycket väl tycka att de är långt före oss i att ta hand om småföretag. I Sverige är vi inte riktigt där än med att hjälpa småföretagen. Därav är inte marginalerna alltid på din sida som ägare av apotek och oftast kämpar du med banken och grossisterna första månaderna.

Glöm 40 timmar per vecka. Tänk i stället dygnet runt!

Jag tror personligen det är viktigt att inte tänka pengar när man öppnar eget. Då kanske det är mer lönsamt att jobba nätter på ett jourapotek eller ta alla långa helgpass på något ICA Maxi Apoteket Hjärtat. Med lönsamt menar jag inte att du möjligtvis tjänar mer pengar på att jobba jour men då slipper du i alla fall ansvar och jobbar betydligt färre timmar. Det viktigaste för mig är passionen! Du måste ha en väldigt stor passion och tycka det är roligt att driva eget. Just roligt, bara ha kul glömmer man oftast på vägen då det blir en massa möten, redovisningar, helgjobb osv osv. Då det är väldigt viktigt att påminna sig ständigt: varför man gör detta? Glöm 40 timmar per vecka. Tänk i stället dygnet runt!

Men hur bökigt och krångligt är det egentligen att öppna eget?

Som allt annat i livet är inget så enkelt och det finns tyvärr inga tydliga riktlinjer, instruktioner, punktlistor på att det här, det här och det här måste du göra. Du får helt enkelt ta reda på väldigt mycket själv. Som tur är så finns det som sagt 40-tal andra apotek som du kan alltid ringa och maila till och höra hur de har gjort. Men öppna eget apotek gör man inte över en natt.

Jag tänker inte gå in på detaljer hur vi gjorde för att öppna våra apotek i den här bloggen. Kanske kommer det i en annan blogg.  Kan bara kort säga att läget är nog det absolut viktigaste och självklart modet/viljan. Att våga ta den där stora lånen (om du inte redan har en massa kapital över) och våga se röda siffror de kanske två första åren.

Idag finns det enligt Johan Wallér på Sveriges Apoteksförening lite över 1400 apotek men som ni ser så är det väldigt få procent som utgörs av privatägda apotek. Vi är unika i en väldigt diversifierad värld av olika aktörer på apoteksmarknaden. Just det tycker jag är den största utmaningen med att driva eget. Att hitta sin plats i en värld full av möjligheter. Det kan tyckas vara en lyx att forma sitt alldeles egna unika apotek men det är också en utmaning att just kunna konkurrera i den tuffa marknaden och nischa sig själv, stärka sitt varumärke, agera som VD, CFO, Controller med allt vad det innebär och samtidigt agera som en farmaceut. Just ja! Kvalitén då? Den biten kommer jag definitivt ta upp i en annan blogg!

Har du tankar på öppna ett alldeles eget apotek så gör det!

Så våga öppna eget om ni drömmer om det! Det är förbaskad kul att bli helt kär i sina seniorer och följa hela byns utveckling. Just ja! Oftast lönar det sig mer att öppna lite utanför centrum, då hyrorna brukar vara mer gynnsamma för din plånbok och just i dessa områden kan man fånga upp och få de där riktigt härliga stammisarna och samtidigt ha väldigt givande kundmöten.

Siamak, du menar hellre öppna eget än jobba för en kedja? Nej! Finns inget ja eller nej på den frågan. Än en gång: fråga dig själv vad för personlighetstyp du är och hur mycket du tänker offra. Men har du tankar på öppna ett alldeles eget apotek så gör det! Go for it! Att våga misslyckas är att lyckas.  

Som någon känd poet sa en gång i tiden:

”When we stop taking risks, we stop living life”

Läs mer >> Han är en av Svensk Farmacis nya bloggare

Mest läst