Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Riksdagen sa ja till att flytta deadline för NLL till 2025

Tidigare har beslutats att kravet ska införas 1 maj 2023 nu flyttas den bortre tidsgränsen fram 2,5 år.

I juni 2018 fattade riksdagen beslut om att införa en Nationell läkemedelslista, NLL, som ska utvecklats av E-hälsomyndigheten. Systemet ska vara en rikstäckande informationskälla där patienten, vården och apoteken kan få tillgång till uppgifter om förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor.

Lagen skulle ha börjat gälla 1 juni 2020 men på grund av pandemin sköts den upp och kravet på anslutning flyttades fram till 1 maj 2023.

Men regionerna har länge flaggat för att de inte kommer att klara deadline, bland annat på grund av att vissa av dem ska uppdatera sina journalsystem. De vill skjuta fram den bortre tidsgränsen till 2028 och i vissa fall till 2030.

Redan 2021 konstaterade E-hälsomyndigheten i en rapport att ”det kommer att bli svårt, i en del fall omöjligt” för hälso- och sjukvården att hinna med att ansluta sig till den 1 maj 2023. Den 30 augusti 2022 lämnade E-hälsomyndigheten en ny rapport till regeringen och drog samma slutsats igen.

Den dåvarande regeringen föreslog då i en proposition att kravet på anslutning skjuts upp till 1 december 2025.

Den 29 mars sa riksdagen ja till regeringens förslag om att senarelägga krav på anslutning till den nationella läkemedelslistan 1 december 2025. Förslaget innebär också att E-hälsomyndighetens informationsskyldighet i vissa fall ska gälla från den 1 december 2025.

— Vi har nu en ny tidplan att förhålla oss till och det är viktigt att vi använder den tiden väl. Vi fortsätter vår dialog med vård- och apoteksaktörerna och erbjuder dem stöd i deras arbete med att införa Nationella läkemedelslistan, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Beslut fattades i riksdagen med acklamation vilket innebär att ingen ledamot opponerat sig.

Läs mer >>Regeringens proposition om senarelagd anslutning till nationell läkemedelslista.

Läs mer >> Förseningen i NLL blir ännu dyrare

Läs mer >> Förseningen av NLL kostar över 100 miljoner kronor

Läs mer >> Regeringen vill flytta fram deadline för NLL till 2025

Mest läst