Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Försöket med farmaceutiska tjänster går över förväntan”

Målsättningen med 5 000 genomförda tjänster har redan uppfyllts trots att det är ungefär en månad kvar av försöket.

Fredriks Boström, Sveriges apoteksförening.

Fredriks Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Försöket med den farmaceutiska tjänsten inhalationsvägledning har gått över förväntan. Det menar Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

— Ja, det tycker jag. Vi har nått förhoppningarna, men man kan ju inte förvänta sig att det ska gå så bra som vill alla gånger, säger han.

I en blogg beskriver han hur det i förväg uppsatta målet på 5 000 genomförda tjänster under hela försöket redan har nåtts samtidigt som det är ungefär en månad kvar av försökstiden.

Mest positivt är det goda gensvaret från farmaceuterna, menar han.

— Farmaceuterna vill väldigt gärna göra detta. Inför starten av försöket fanns det en del farhågor kring hur mycket tid det skulle ta, om man skulle få tillräckligt mycket stöd och utbildning. Men nu hör vi att man är väldigt nöjd med utbildningen och att det inte är alltför omfattande insatser man gör utan det här klarar man av och man känner att det ligger inom den kompetens man har, säger Fredrik Boström.

Det finns ännu ingen utvärdering klar eftersom försöket fortfarande pågår, men i en första enkät till den personal som genomför inhalationsvägledningen på de 150 försöksapoteken visar resultatet att farmaceuter upplever att de gör nytta.

— Vi har frågat om man upplever att det man gör bidrar till en bättre läkemedelsanvändning och det instämmer man ju i i väldigt hög grad, säger Fredrik Boström.

Även om målsättningen med 5 000 utförda tjänster redan är uppnådd så kommer försöken fortsätta som planerat till mitten av juni. Inte för att man behöver mer data utan för att låta fler patienter dra nytta av tjänsten.

— Framförallt blir det fler patienter som får ta del av tjänsten och som får hjälp. Sedan är det klart att mer data aldrig är fel, även om det vi har säkerligen räcker, säger Fredrik Boström.

Andra läser