Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Mina tips till er som är på väg att bli fullfjädrade farmaceuter”

Hur förbereder du dig som student för att ta klivet från skolbänken till första arbetsdagen som ensam ansvarig farmaceut på apotek. Det skriver Kathrin Svensson, ny bloggare på Svensk Farmaci, om i sitt första inlägg.

Jag hade blandade känslor inför min första dag på väg till världen som en fullfjädrad farmaceut. Nervös? Definitivt. Självsäker och förberedd? Det kan du ge dig på.

Tre ögonblick minns jag lite extra. Det första var det ögonblick jag ersatte den ansvariga farmaceuten på ett enmansapotek. Nu kunde jag visa vad jag går för efter att ha tillbringat tre år på universitetet och tre månader som praktikant. Som ensam farmaceut är man just det – ensam (även om kollegor är ett telefonsamtal bort). Det är utmanande och givande. Du fattar fler egna beslut och utvecklas i rask takt. Jag kunde inte låta bli att uppskatta ögonblicket.

Det andra ögonblicket som sticker ut var det första receptet jag var tvungen att kontrollera. “Är det rätt nu?”, “har jag kollat allt?”, “borde jag kolla en fjärde gång?”. Trots att jag alltid tänker positivt hade åtminstone tio procent av mig dessa tankar, men så fort jag tog nästa kund var min proffshatt på och jag gick in i rollen. Läkemedel? Lämpligt. Dos? Korrekt. Lagligt? Ja.  Läkemedelshantering? Check. Och så fortsatte processen.

Och så kom det tredje ögonblicket i form av ett receptintervall. “Ge mig mitt Zopiklon nu annars river jag hela stället!” förkunnade dess ankomst. Ja, det är sant att ingen ska bete sig på detta sätt, men som min handledare en gång sa: “kom ihåg att det här är sjuka patienter och det finns en anledning till att de behöver behandling.” Vi känner inte till deras omständigheter och 90 procent av tiden vet vi inte hur de mår.

Ett misstag eller en dålig dag är inte en dålig karriär. Lär dig från kollegor för att bli skickligare med tiden.

Här kommer mina tips till alla studenter på väg att bli fullfjädrade farmaceuter:

  • Sök kunskap – ingen pushar dig akademiskt längre, så pressa dig själv. Något jag lärt mig är att aldrig sluta vara nyfiken. Fråga dig alltid varför något är som det är. Följ inte riktlinjer slaviskt och memorera dem inte. Förstå dem och fördjupa dig genom att själv gå tillbaka och läsa dina anteckningar så att du återupplivar grundkunskaperna. Därefter tar du dig an de senaste forskningsrönen, stora som små, annars kommer du inte kunna tillämpa din kunskap i apotekets ständigt föränderliga landskap.

  • Rädsla för att göra fel är ett stort bekymmer för många nyutexaminerade. Rädsla kan vara bra. Den håller dig i schack och motiverar dig att sätta patientsäkerhet som din främsta prioritet. Men det måste finnas en balans mellan rädsla och produktivitet. Ett misstag eller en dålig dag är inte en dålig karriär. Lär dig från kollegor för att bli skickligare med tiden.

  • Det är OK om du “inte vet” svaret. En rädsla som många nyutexaminerade har är att inte kunna svara på en fråga från en kund, läkare eller sjuksköterska. Det spelar verkligen inte någon roll så länge du vet var du kan hitta svaret! Förklara helt enkelt att du inte vet eller inte kommer ihåg och att du kommer ta reda på det. Det var väl enkelt?

  • Iaktta farmaceuter som inspirerar dig och ta reda på vad de gör annorlunda. Även kollegor inom andra kompetensområden kan erbjuda unika kunskaper och möjligheter och har de tid diskuterar de gärna med dig. Man vet aldrig när en professionell kontakt kan komma till pass. Dela med dig av din kunskap så ofta du kan för att behålla och förvärva ny kunskap. Om du lägger ner många timmar och passion på din farmaceutroll kan din erfarenhetsnivå närma sig den för en veteranfarmaceut.

Förställ dig att du njuter av en vacker vårdag utan att skrika på knopparna och blommorna; “Kom igen, blomma någon gång!”.

Vi lever i en omedelbar tillfredsställelsevärld, inom vilken människor blir övertygade om att omedelbara resultat är helt inom deras kontroll om de bara kan accelerera utvecklingen. Jag medger att jag också är sådan ibland och att många av mina tips bygger på detta. Därför bli mitt sista tips lite motsägelsefullt.

  • Skynda långsamt – det finns en bördig mellanväg mellan fullständig passivitet och tvångsmässig strävan. Det är en mellanväg där du är tålmodig med dina önskade resultat. Förställ dig att du njuter av en vacker vårdag utan att skrika på knopparna och blommorna; “Kom igen, blomma någon gång!”. Du väntar istället, för du tycker våren redan är underbar precis som den är, dess process är i perfekt harmoni med solsken, regn och värme. Hur behandlar du dina egna “vårar”? Är du lika snäll mot dig själv? Har du gett dig själv tillåtelse att beundra hur din process utvecklas, innan du har börjat se resultat? Tänk om våren bara varade i tre minuter – för att någon självhjälpsguru (inte jag) sålt ett “självaccelereringspaket” som talar om för dig hur du “bemästrar hemligheterna” och når “omedelbar manifestation”. Vilken förlust. Din “vår” är, utan brådska, redan hisnande perfekt.

Jag önskar er fina dagar i vårsolen!

Läs mer >> Hon är vår nya studentbloggare

Mest läst