Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan vänder minus till plus

Kronans Apotek redovisar en god vinst för första kvartalet i år, en skarp kontrast till samma period förra året då bolaget gick med förlust.

Även Kronans Apotek har kommit med sin kvartalsredovisning för första kvartalet 2022, via sitt moderbolag Oriola. Bolaget redovisar i euro, som har räknats om till svenska kronor med dagens eurokurs på 11,14 kr/euro.

Precis som för de andra apotekskedjorna Apoteket och Hjärtat överträffar det första kvartalet 2022 samma period i fjol, med precis som för de andra bolagen beror det mycket på att förra året startade ganska svagt för alla apotekskedjor. Kronan gick till och med i förlust under första kvartalet 2021, något man nu har vänt till vinst igen. Och en ganska bra sådan också.

Även om rörelseresultatet på 76 miljoner ligger under både Apoteket (105 miljoner) och Hjärtat (158 miljoner) så är det på ungefär halva deras omsättningar. Något som också visar sig på rörelsemarginalen som nu ligger på 3,3 procent. En nivå som det var länge sedan Kronan var i närheten av och väsentligt bättre än Apoteket 2,0 procents marginal, dock inte i nivå med Hjärtats 3,8 procent.

Oriola förklarar ökningen med en allmän tillväxt i branschen och inom e-handeln liksom den höga efterfrågan av covid-test i början av kvartalet och en tillfällig försäljningsökning av vissa produktkategorier som kan hänföras till Rysslands invasion av Ukraina.

Kronan har också stängt ett apotek under det senaste kvartalet och jämfört med första kvartalet 2021 har man minskad med sju apotek och 39 anställda, något som också, kortsiktigt, kan ha minskat utgifterna och därmed höjt resultatet.

Andra läser