Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

System mot förfalskade läkemedel klarade stresstest

När Corona-vaccin på kort tid skulle ges till alla EU:s invånare ifjol så fanns ett konkret förfalskningshot. Men EU:s säkerhetssystem klarade stresstestet.

– Vi bestämde hur processen skulle se ut för att inte överbelasta systemet. Så att vaccin som kom in, snabbt skulle gå ut och användas, säger Kristina von Sydow som leder styrgruppen för det europeiska e-verifikationssystemet, EU Change Control Board.

– Vi hade ett fall där en vårdgivare hade problem att avaktivera vaccin som skulle användas klockan sju morgonen efter. De hade inte några andra förpackningar att tillgå, så det var lite stressigt, fortsätter hon.

Nu när tillgången på vaccin är större och rutinerna fungerar, så flyter systemet på smidigare.

– Nu börjar vi komma upp i full volym. Vi har kommit in i en förvaltningsfas där vi kan planera mer långsiktigt, säger Kristina von Sydow som också är vd på e-VIS, som ansvarar för systemet i Sverige.

Kravet, att alla nytillverkade läkemedelsförpackningar ska vara märkta med en unik säkerhetskod, så kallad e-verifikation, infördes för tre år sedan.

– Läkemedlen märks och får ett unikt registreringsnummer, ungefär som på en bil, säger Kristina von Sydow.

Säkerhetskoden verifieras av apotekspersonal när läkemedlet expedieras. Runt 80-90 procent av alla läkemedel som finns på apoteket idag är märka, enligt Kristina von Sydows uppskattning.

– Det kommer ta fem år från det att vi startade tills det att alla har koden, eftersom läkemedel kan ha en hållbarhet på fem år, säger hon

Problemet med förfalskade läkemedel är stort globalt, men i Sverige är vi väldigt förskonade. E-verifikationssystemet har ännu inte hittat några förfalskade läkemedel här. Men vi är en del av den europeiska marknaden och måste tillsammans stänga dörren för förfalskarna, menar Kristina von Sydow. Hon är övertygad om att e-verifikationssystemet kommer att ha en preventiv effekt.

– Det fungerar ungefär som att ha ett inbrottslarm hemma, säger hon.

I andra delar av Europa har distributörer hittat läkemedelsförpackningar med felaktig märkning. Det finns flera pågående ärenden om misstänkt förfalskning som ska utredas vidare.

– Men så länge du handlar på ett EU-godkänt apotek är det ingen större risk, säger Kristina von Sydow.

Läs mer: Så blev uppstarten av det nya säkerhetssystemet
Ett år med unik kod på läkemedel

E-verifikation

Den 9 februari 2019 infördes EU-lagstiftning om att alla receptbelagda läkemedel ska märkas med en 2D-kod och att varje EU-land ska ha en databas där de unika koderna lagras så att de kan kontrolleras av apotekspersonal.

European Medicines Verification Organisation, EMVO, ansvarar för det gemensamma registret i Europa.

e-Verifikation i Sverige, e-VIS, driver den svenska delen av systemet. Läkemedelsverket är tillsynsansvarig myndighet i Sverige.

Mest läst