Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är Årets Farmaceut 2021

Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne, har tilldelats utmärkelsen Årets Farmaceut. Hon får det bland annat för att under pandemin ha tagit fram en nationell modell för läkemedelsinköp.

– Jag är jätteglad och stolt, samtidigt känns det helt overkligt. Jag visste inte ens att jag var nominerad, så det här priset kom som en total överraskning, säger Maria Landgren, läkemedelschef för område läkemedel för hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne.

I motiveringen står att Maria Landgren är en uppskattad ledare i region Skåne. Att hon sedan flera år med ett tydligt driv, djup kunskap och bred erfarenhet hittat nya lösningar kring läkemedelsanvändning i den offentliga sektorn. Hon uppskattas också för sin kapacitet och sin tydliga kommunikation.

Under pandemin har farmaceuter som profession blivit mer synliga, så många har börjat förstå vilket viktigt arbete vi gör

Maria Landgren

Under pandemin har hon dessutom tagit fram en nationell modell för läkemedelsinköp och även arbetat som en av Skånes två vaccinsamordnare.

– Det är ett jättefint pris och jag blev helt varm av att höra motiveringen. Det är precis så jag vill vara, säger Maria Landgren.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt över hur vi i Region Skåne har samarbetet och det vi har åstadkommit i mitt team – för det är inte bara jag. Jag har byggt upp enheten tillsammans med mina kollegor och jag är chef över väldigt kompetent personal. Jag är stolt över det läkemedelslager som vi har byggt upp i Sverige tillsammans med Västra Götalandsregionen, Stockholm och Östergötland och hur vi har byggt upp läkemedelsflödet i regionen under pandemin.

Maria Landgren berättar att henne mål som chef är vara där hennes medarbetare behöver henne. Istället för att övervaka jobbar hon med tillit.

– Om arbetet flyter på behöver jag kanske inte vara på just den avdelningen just då. Jag ska vara där medarbetarna vill ha mig och försöker fokusera på var jag behövs mest.

Vilka utmaningar har du stött på under pandemin?

– Jag har insett att det är ett långt avstånd mellan de som jobbar på golvet inom vården och de som jobbar på en politik- och myndighetsnivå. Under pandemin har jag försökt att fungera som en bro och verka i det mellanrummet. Jag har försökt få politiker och myndigheter att förstå vad vården behöver för att kunna ta hand om patienter – för ingen patient ska gå utan behandling, det ska finnas läkemedel.

En annan utmaning under pandemin, tycker Maria Landgren, har varit att öka förståelsen för läkemedelshantering.

– Så länge vi farmaceuter gör vårat jobb, så märks vi inte. Men under pandemin har farmaceuter som profession blivit mer synliga, så många har börjat förstå vilket viktigt arbete vi gör.

Läs mer om Maria Landgrens arbete kring inköp av läkemedel under pandemin: “Vi jobbade dygnet runt”

Förutom Årets Farmaceut har också Malin Andersson, apotekarstudent vid Göteborgs universitet, utnämnts till Årets Farmacistudent 2021.

Utmärkelsen Årets Farmaceut

Årets Farmaceut har sedan 1983 utsetts av Sveriges Farmaceuters styrelse efter nominering från medlemmarna.

Utmärkelsen tilldelas ”en farmaceut som verkar eller har verkat i Sverige och som genom sina insatser inom den praktiska farmacin har bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Pristagaren utannonseras på Internationella farmaceutdagen, den 25 september. Vinnaren tilldelas 10 000 kronor.

Ceremoni med prisutdelning där pristagarna föreläser hålls den 13 oktober, läs mer på Sveriges Farmaceuters hemsida.


Läs mer:
Hon är Årets Farmacistudent 2021

Mest läst