Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oligopol på apoteksmarknad nära att bli verklighet i vår

En fusion mellan de två största privata apotekskedjorna i Sverige, Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel, var nära att bli verklighet tidigare i vår. Det säger Dag Johannesson, konsult och tidigare chefsjurist på Apoteket AB. Affären hade skapat två dominerande kolosser på marknaden.

Samtalen mellan apoteksaktörerna var intensiva under våren i samband med att den så kallade treårsgränsen, som begränsade möjligheterna till affärer på apoteksmarknaden, passerades.

Många olika konstellationer och varianter av samgåenden diskuterades.

En strukturaffär som var nära att förverkligas var ett samgående mellan den näst största apotekskedjan i landet, riskkapitalägda Apotek Hjärtat, och den tredje största, Kronans Droghandel. Det enligt Dag Johannesson, chefsjurist på Apoteket AB och numera konsult inom bolaget Samhällsinsikt AB, som deltog under en debatt om apoteksmarknaden på Kårhuset Pharmen förra veckan.

– Det fanns långt gångna samtal i mars-april i år mellan Hjärtat och Kronans Droghandel om ett samgående. Jag fick tydliga indikationer från båda håll på det, sa Dag Johannesson.

– Min bedömning är att Konkurrensverket inte hade kunnat stoppa affären. En sådan här ny aktör hade blivit jämnstor med Apoteket AB med en marknadsandel på omkring 36 procent. Det hade gett oss en tydlig och snabb utveckling mot ett oligopol på marknaden.

I statens ägardirektiv till Apoteket AB fastslås att bolaget inte får ha en större marknadsandel än just 36 procent.

– I nuläget, efter köpen av Medstop respektive Vårdapoteket, är Hjärtat och Kronan för stora för att gå ihop, nu skulle de inte få igenom ett samgående. Så nu är frågan död, sa Dag Johannesson.

Han berättade också att Apotek Hjärtats ”primära target” under vårens förhandlingsläge var Medstop snarare än Vårdapoteket.

Vad kommer att hända på apoteksmarknaden under de närmaste åren?

– Nu när det är tillåtet kommer kedjorna att bygga upp sina butiksstrukturer på mer begåvade sätt än idag. På ägarsidan kommer något att hända kring Altor/Hjärtat förr eller senare, men troligen inte de närmaste 2-3 åren. Förhoppningsvis får vi se mindre entreprenörer som försöker etablera sig med mer experimentella apotekskoncept, för att senare bli uppköpta av någon de stora, sa Dag Johannesson.

Han passade också på att, återigen, leverera svidande kritik mot allianspolitikernas vägval när det gäller omregleringen av apoteken.

– Självaste Stalin hade gått i spinn i sin grav om han sett hur den svenska omregleringen genomförts, sa Dag Johannesson.

Som han och konsultkollegan Åke Hallman gjort flera gånger tidigare efterlyste han en mer dynamisk prismodell, där apotekskedjorna ges större möjligheter att själva förhandla priser.

Mest läst