”För att behålla kompetensen i branschen måste villkoren förbättras”
Efter att Sveriges farmaceuter och Svensk Handel tecknat ett nytt kollektivavtal kommer förbundet fortsätta arbeta för en hållbar apoteksbransch där farmaceuter väljer att jobba.
-- Ett hållbart arbetsliv skapas genom inflytande, balans mellan arbete och fritid samt möjligheter till ansvar och utveckling, säger Annika Hage Nederström.

Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Annika Hage Nederström.
Som Svensk Farmaci tidigare har berättat nådde Sveriges Farmaceuter efter långa och utmanande förhandlingar till slut ett avtal med Svensk Handel.
Annika Hage Nederström, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter beskriver avtalsförhandlingarna som intensiva och förbundet uteslöt inte under dess gång att behöva ta till konfliktåtgärder för att få till ett nytt kollektivavtal.
Förhandlingarna, som nu är avslutade, har i en viss mån även varit historiska och resulterat i viktiga förändringar som kommer att ha effekt i medlemmarnas vardag.
— Vi nådde inte hela vägen, men det nya avtalet är ett viktigt steg för att påverka förutsättningar för dig som farmaceut, säger Annika Hage Nederström.
Sveriges Farmaceuter har varit mycket tydliga med kraven. Det har främst gällt arbetstidsreglering som skapar bättre förutsättningar för återhämtning och balans i livet, arbetstidsförkortning samt rätt till övertidsersättning för deltidsanställda.
Det nya avtalet omfattar bland annat:
- Ny arbetstidsreglering, från och med 1 mars 2026. 40 timmar per helgfri vecka. Begränsningsperiod 6 månader som sammanfaller med schemaperioden. Minsta och högsta arbetstid högst +7 och lägst -9 timmar totalt 47 timmar. Möjlighet att föra timmar mellan begränsningsperioder, +/-8 timmar eller enskild överenskommelse. Som mest 6 veckor i en följd över genomsnittsarbetstiden.
- Förstärkt rätt till kompensationsledighet vid arbete under storhelger. Medarbetare som arbetar på en helgdag, som infaller måndag-fredag, har för sådan arbetad tid, rätt att på begäran erhålla kompensationsledighet istället för kontant OB-ersättning.
- Mertid tas bort och de som arbetar deltid ersätts med övertidsersättning. Detta kommer att gälla från mars 2026.
- En arbetstidsförkortning tjänas in i en tidbank från och med januari 2026, och en dag per år kan tas ut fr om januari 2027.
- Nya anställningsformer från och med januari 2026 . Vid vikariat och avtalad visstidsanställning övergår anställningen till en tillsvidareanställning efter 30 månader sammanlagd anställningstid under en femårsperiod.
- Vad gäller begränsningsperiodens längd har vi fått gå arbetsgivaren till mötes men den nya arbetstidsregleringen ser vi som ett första steg på vägen mot en mer hållbar apoteksbransch, säger Annika Hage Nederström
Avtalet gäller från 1 maj 2025 till 30 april 2027.
Har du frågor kring avtalet kontakta främst din lokala akademikerförening och i övrigt gäller avtal2025@sverigesfarmaceuter.se
Sveriges Farmaceuter kommer fortsätta arbeta för en hållbar apoteksbransch där farmaceuter väljer att jobba.
— Vi vill verka för farmaceuters förutsättningar som legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal.. Idag ser få farmaceuter en framtid i apoteksbranschen och därmed är farmaceutbristen ett faktum. Det vill vi i Sveriges Farmaceuter tillsammans med arbetsgivarna inom branschen förändra, säger Annika Hage Nederström.
Apoteksföreningen rapporterade i sin branschrapport att det finns 1397 fysiska öppenvårdsapotek, 360 000 personer besöker dagligen ett apotek – 130 000 000 kundbesök på ett år.
Av de 360 000 personer som besöker apotek dagligen hämtar 40 procent ut receptbelagda läkemedel, under 2024 expedierades 93 miljoner humanrecept.
För att locka fler farmaceuter till apoteksbranschen krävs det enligt Annika Hage Nederström att det skapas förutsättningar för ett hållbart arbetsliv, ett nytt förhållningssätt som bygger på att tillvarata medarbetares kompetens, initiativ och engagemang.
— Ett hållbart arbetsliv skapas genom inflytande, balans mellan arbete och fritid samt möjligheter till ansvar och utveckling. Ett hälsofrämjande perspektiv fokuserar på att stärka friskfaktorer och skapa engagemang, säger Annika Hage Nederström.
Sveriges Farmaceuter ser nedanstående faktorer som viktiga utgångspunkter för ett hållbart arbetsliv.
- Balans mellan arbete och fritid: stabila förutsättningar i schemat och förutsättningar för återhämtning.
- Balans mellan krav och resurser: Rimlig arbetsbelastning för att förebygga stress, möjlighet till pauser under arbetsdagen.
- Hälsofrämjande insatser: Aktiva åtgärder för att främja fysisk och psykisk hälsa samt ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
- Kompetensutveckling: Kontinuerliga möjligheter till lärande och karriärutveckling.
- Delaktighet och inflytande: Medarbetares möjlighet att påverka sin arbetssituation.
- Inkludering och mångfald: Arbetsmiljö fri från diskriminering, som värdesätter olika bakgrunder och kognitiv mångfald.
- Meningsfullt arbete: Arbetsuppgifter som känns betydelsefulla och skapar yrkesstolthet.
- Närvarande och engagerat ledarskap: Chefer som är tillgängliga, stödjande och inspirerande och skapar förutsättningar för hållbarhet.
— Vi har en stor utmaning med kompetensförsörjningen inom apoteksbranschen. För att behålla kompetensen i branschen måste villkoren förbättras. Vi fortsätter arbeta för bättre förutsättningar för att fler farmaceuter ska välja att arbeta i apoteksbranschen, säger Annika Hage Nederström.
Läs mer >> Klart: Nytt kollektivavtal för apoteksanställda