”Framtiden ser ljus ut om vi ger den bra villkor”
För att behålla kompetensen i branschen måste villkoren förbättras. Tillåts vi utvecklas, vidareutbildas, ta ansvar, bli bättre, samarbeta så stannar vi gärna kvar hos vår arbetsgivare. Det skriver Svensk Farmacis chefredaktör Erik Pettersson i sin ledare.
Arbetsvillkoren är viktiga och avgörande för vår tid på jobbet, men även för vår privata vardag utanför arbetet. Fungerar det på jobbet, trivs vi och mår bra så har vi det även bra på fritiden.
Vi vill gärna ha friskvårdsbidrag, företagshälsovård, medarbetarsamtal och kompetensutveckling. Får vi dessutom möjlighet att planera vår semester, vabba eller vara tjänstledig eller på annat sätt påverka vår vardag – desto bättre. Finns det luft i våra scheman så våra kollegor har möjlighet att täcka upp för oss när vi är borta – är någon värd en guldstjärna!
Tillåts vi utvecklas, vidareutbildas, ta ansvar, bli bättre, samarbeta så stannar vi gärna kvar hos vår arbetsgivare.
Ni får läsa om hur villkoren är på de olika apotekskedjorna, av de som jobbar där
2016 gjorde våra företrädare på Svensk Farmaci ett temanummer kring arbetsvillkor där de tog hjälp av fackligt förtroendevalda på apoteksföretagen och formulerade frågor som de sedan skickade till företagens akademikerföreningar.
2025 kände vi att det var dags igen. I det här dubbelnumrets tema får ni läsa om hur villkoren är på de olika apotekskedjorna, av de som jobbar där, hur de upplever vardagen på jobbet.
För en stor del av er som läser det här jobbar på apotek. Enligt Sveriges Apoteksförenings branschrapport var under 2024 medelantalet anställda inom apoteksverksamhet i Sverige cirka 11 600 personer, varav drygt 10 300 personer arbetade specifikt på öppenvårdsapotek eller centrala/regionala funktioner för dessa.
Apoteksbranschen har vuxit kraftigt sedan omregleringen och antalet anställda i branschen har ökat. Däremot är antalet anställda per apotek ungefär detsamma.
Det är arbetsvillkoren som avgör i slutändan
Ni kan jämföra hur det är där ni jobbar, jämfört med hur det är hos konkurrenterna. Arbetsvillkoren hos apotekskedjorna skiljer sig åt. Samtidigt finns där en gemensam känsla av otillräcklighet och stress beroende på brist på farmaceuter, längre öppettider, utsatthet, krav på minskade kostnader och krav på ökad försäljning.
Det är arbetsvillkoren som avgör i slutändan. För att behålla kompetensen i branschen måste villkoren förbättras.