Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Inifrån apotekens värld – så ser arbetsvillkoren ut

Svensk Farmaci har satt de största apotekskedjornas arbetsvillkor under lupp. Många vittnar om den tuffa arbetsbelastningen. Ta del av vår granskning här.

Illustration av fyra medicinska yrkespersoner står tillsammans framför stora medicinflaskor, en vaccinspruta, tabletter och kapslar i bakgrunden.

2016 gjorde Svensk Farmaci en enkät om arbetsvillkor. 2025 kände vi att det var dags igen.

Under de nio åren har apoteksmarknaden förändrats. Därför är de aktuella kedjorna Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek och Doz Apotek. Vi valde även att lägga till Apotea då de finns på flera platser. 

I svaren märks skillnader. Fyra apotek erbjuder farmaceutisk fortbildning, men inte på Apotea. De flesta apotek har en egen chef, men på Apoteket AB är det ovanligt att en enhet har en egen chef.

Flera vittnar också om tuff arbetsbelastning.

— Företaget förlitar sig dels på utlåning och dels på gränslös tillgänglighet och räknar därför med att kunna rädda bemanningen på uppstuds vid akuta händelser, vilket bidrar till att det inte finns incitament att planera bemanningen med luft i schemat, säger Kristina Maté, ordförande för akademikerföreningen Apoteket AB.

Apotekschefernas arbetsbelastning, och hur mycket tid de lägger utanför ordinarie arbetstid på administration, återkommer i flera svar. De delar även svårigheten att rekrytera medarbetare.

— Bemanningsfrågan är en het potatis då farmaceutbristen är stor. Gällande VAB och sjukskrivningar har vi blivit upplysta om att det är påfrestande för chef och medarbetare att ofta bli tillfrågade om att bli utlånade eller täcka upp på grund av detta. Det ska ske med frivillighet har vi varit tydliga med, säger Aisha Karimi, ordförande för akademikerföreningen, Kronans Apotek.

I dag ser få farmaceuter en framtid i apoteksbranschen och därmed är farmaceutbristen ett faktum. Det vill Sveriges Farmaceuter tillsammans med arbetsgivarna inom branschen ändra på. ­Förbundet har därför lagt fram förslag till riktlinjer för ett hållbart arbetsliv för apoteksbranschen.

— Vi kan konstatera utifrån den kartläggningen som Svensk Farmaci har gjort att det finns olika förutsättningar för att vara hållbar beroende på var du arbetar som farmaceut, säger förhandlingschef Annika Hage Nederström.

Hon anser att det är avgörande för farmaceuter att få kontinuerlig fortbildning och kompetensutveckling som säkrar att de lever upp till kraven i patientsäkerhetslagen. Farmaceuter behöver få möjligheter att upprätthålla sin kompetens inom läkemedels- och behandlingsstrategier.  

— Jag anser att vårdgivarna tar en stor risk med den knapphändiga fortbilding  som erbjuds idag för farmaceuterna för att de ska bibehålla sin kompetens inom läkemedels- och behandlingsstrategier, likväl vad gäller kompetensutveckling för att fortsatt förhindra vårdskador.

Annika Hage Nederström anser att det behövs bättre balans mellan krav och resurser för att förebygga stress och säkerställa en rimlig arbetsbelastning som ger möjlighet till paus under arbetsdagen. Tillgängliga chefer som är stödjande och skapar förutsättningar för hållbarhet är också viktigt.

— Vi vill gärna arbeta vidare med arbetsgivarna inom branschen för att se hur vi kan skapa en mer hållbar apoteksbransch som är attraktiv för dagens farmaceuter. Vår vision är att skapa en bransch som framtidens farmaceuter söker sig till.

Mest läst