”Vi kommer inte ur startblocken trots att apoteken ivrigt stampar”
Ett år av stora framsteg där framtidens apotek kan gynna både samhället och patienter, men en frustration över att det går för långsamt. Det visar årets branschrapport från Sveriges Apoteksförening.

Johan Wallér, vd, Sveriges Apoteksförening.
Apoteksmarknaden inklusive slutenvård omsatte 84 miljarder kronor 2024, vilket är en ökning med 6,8 miljarder eller 8,8 procent jämfört med 2023.
Öppenvårdsapoteken stod för 70 miljarder av denna omsättning, vilket motsvarar en tillväxt på 10,6 procent
Det visar årets branschrapport som Sveriges Apoteksförening har publicerat som beskriver utvecklingen på apoteksmarknaden under 2024.
Men lönsamheten i branschen är fortfarande svag, även om den samlade rörelsemarginalen uppskattas till 2,1 procent för 2024, jämfört med 1,6 procent för 2023.

Nettoomsättning på öppenvårdsapoteksmarknaden 2023-2024, miljarder kronor
Ökningen beror på flera saker men bidragande faktorer har varit att den reglerade handelsmarginalen höjdes i mars 2024, en bra volymtillväxt av antalet expedierade receptbelagda läkemedel och fler dyra läkemedel till förmån för patienterna som får tillgång till bra läkemedel.
— Även om vi är glada över att den kurvan pekar lite uppåt så är fortfarande 2,1 procent ett väldigt lågt resultat för branschen som helhet. Det finns en viss oro för det, en oro som även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har uttryckt, säger Johan Wallér, vd, Sveriges Apoteksförening.
Det finns i dag 1 397 fysiska öppenvårdsapotek, en minskning från 1405 år 2023.
— Vi ser en liten men ändå minskning av antalet apotek. En minskning av apotek som finns i glesbygd, trots glesbygdsstöd. Även där har TLV konstaterat att man måste se över glesbygdsstödet för att säkerställa en god apoteksservice i hela landet, säger Johan Wallér.
— Det har minskat de senaste åren. Vi kan se det i faktiska tal, hur många apotek som finns. Det blir färre aktörer och färre apotek. Vi ser marknadens utveckling där e-handeln blir större. Man har utmaningarna i glesbygd med dålig lönsamhet och svårt att få tag på farmaceuter. Trots det har vi ingen glesbygdsdöd. Det finns risker men vi har inte sett det hända. Men apotekstätheten går nedåt, och det finns en oroväckande trend att antalet apotek minskar och per invånare är vi nere i den nivån vi var 2011, med drygt 13 apotek per 100 000 invånare. Nu går det långsamt nedför.
Apotekens e-handel fortsätter att öka och har sedan början av 2021 ökat i omsättning från cirka 800 miljoner kronor per månad till över 1,2 miljarder kronor per månad under 2024. Försäljningen var ännu högre eller 1,4 miljarder kronor i januari 2025, som är en säsongsmässigt stark månad för e-handeln. För sistnämnda månad motsvarar det en ökning med 75 procent jämfört med januari 2021.
Tillväxten för apotekens e-handel uppgick till 19,6 procent under 2024 jämfört med 2023. Motsvarande uppgift för 2023 var drygt 17 procent. Tillväxttakten för e-handelskanalen har således ökat under 2024 jämfört med föregående år och är väsentligt högre än för de flesta andra detaljhandelsbranscher.
— Även om e-handeln växer, växer även den fysiska handeln. E-handeln växer mer än den fysiska handeln men för fyra år sedan var det minustillväxt för den fysiska handeln. Det är fortfarande omkring 85 procent av alla förskrivna varor som hämtas ut på ett vanligt fysiskt apotek, säger Johan Wallér.
— Jag tror det finns utrymme för både öppenvårdsapotek och e-handelsapotek. Det finns ett stort behov av både fysiska öppenvårdsapotek och e- handelsapotek. Jag tror inte heller att kunderna är antingen för öppenvårdsapotek eller e- handelsapotek. Man varierar beroende på vilka behov man har.
Under 2024 var medelantalet anställda inom apoteksverksamhet i Sverige cirka 11 600 personer, varav drygt 10 300 personer arbetade specifikt på öppenvårdsapotek eller centrala/regionala funktioner för dessa.

Antal fysiska öppenvårdsapotek per aktör
Förutom krassa siffror för omsättning och tillväxt lyfter årets rapport att 2024 har varit ett år av stora framsteg och nya utmaningar för apoteksbranschen. En av de största framgångarna under året är
utvecklingen av farmaceutiska tjänster. Där TLV har presenterat ett förslag om att dessa tjänster bör införas, med start i form av inhalationsvägledning.
Ett annat viktigt område som präglat året är apotekens handelsmarginal.
— Den höjning som genomfördes var viktig och helt nödvändig förhindra negativa konsekvenser för marknaden, säger Johan Wallér.
— Förra året var ett år där det av myndigheter, av oss och av politiken togs fram många förslag på hur apoteksbranschen som helhet kan utvecklas för att skapa ett större mervärde för samhället än vad man gör i dag. Ett mervärde som skapas genom att använda sig av apoteken, och den farmaceutiska kompetensen som finns på apoteken. Tillgängligheten, att man bara kan traska in på ett apotek och få hjälp. Utvecklingsmässigt var det 2024 ett otroligt bra år med konkreta förslag med farmaceutiska tjänster, farmaceutsortiment och så vidare. Men sedan har det inte hänt något. Sedan står det rätt stilla.
Du låter frustrerad?
— Det är en frustration, apoteksbranschen står redo att tillföra en ny breddad del av apotekens uppdrag men sedan står det bara stilla. Vi kommer inte ur startblocken trots att apoteken står och ivrigt stampar.
Ett tecken på förändring var att Naloxon som första läkemedel blev receptfritt på apoteken som en del i farmaceutsortimentet?
— Ja, men det räcker inte med det. Det är bara ETT läkemedel. För att kunna införa ett farmaceutsortiment på riktigt så krävs det att man gör de ändringar som Läkemedelsverket har föreslagit i sin utredning. Det kräver lagförändringar. Då måste man skriva en proposition och den måste upp till riksdagen, det ska fattas beslut och så ska den genomföras.
Är du uppgiven eller tror du att det kommer att ske under 2025?
— Nej, jag ger inte upp. Farmaceutsortiment står faktiskt i Tidöavtalet. De som skrivit under Tidöavtalet har svårt att backa från det, det är ju deras egen politik.
Årets branschrapport innehåller ett särskilt temaavsnitt där apotekens försörjningsberedskap och robusthet belyses. Här talas om farmaceutiska tjänster men även om rätt kompetens för rätt uppgift och ökad tillgänglighet av läkemedel.

Restnoterade läkemedelsförpackningar, år 2018–2024. Källa: Läkemedelsverket
Under 2024 har det varit fortsatta problem med att läkemedel tar slut hos tillverkarna. Många patienter drabbas också av att deras recept har gått ut när de kommer till apoteken
Farmaceuterna skulle kunna hjälpa patienterna ännu mer om de fick göra fler utbyten till likvärdiga läkemedel än idag, byta styrka och förpackningsstorlek och även kunna expediera receptet en extra gång i avvaktan på att patienten får kontakt med sin läkare.
Dessutom blickar Apoteksföreningen framåt och beskriver i ett kapitel hur framtidens apotek än mer kan gynna både samhället och patienter.
— Det skapar en viss frustration för här finns så stora samhällsvinster där apoteken kan spela en större och bredare roll till förmån för både samhället, patienterna och för farmaceuterna själva som får ett viktigt tillskott i sin yrkesroll. Där man får använda sig av sin kompetens som man har utbildat sig till under många år högskolan, säger Johan Wallér.
Läs mer >> ”Tuffa villkor men apoteksbranschen fortsätter att leverera”
Ny rapport: Ökad försäljning trots färre apotek och brist på personal