Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Tuffa villkor men apoteks­branschen fortsätter att leverera”

Ökad tillväxt även i fysiska apotek, svag lönsamhet och dubblerat antal restnoteringar vilket påverkar apotekens arbetsbelastning. Det visar årets branschrapport från Sveriges Apoteksförening.

Apoteksmarknaden omsatte knappt 78 miljarder kronor 2023, vilket är en ökning med fem miljarder, eller 6,9 procent jämfört med 2022.

Men lönsamheten i branschen är svag och nedåtgående.

Den samlade rörelsemarginalen för 2023 beräknas till 1,6 procent vilket framkommer i årets branschrapport som Sveriges Apoteksförening har publicerat som beskriver utvecklingen på marknaden under 2023.

— Vi har satt rubriken tillväxt under tuffa villkor och jag tycker den ganska träffsäker. Det är tuffa villkor men apoteksbranschen fortsätter att leverera, säger Johan Wallér, vd, Sveriges Apoteksförening.

— Apoteksmarknaden växer och när marknaden växer tänker människor att nu skär de guld med täljkniv, men det stämmer inte. Det är omsättningen som ökar. Försäljningen av läkemedel, själva kärnverksamheten för apoteken växer och vi ser det på RX-sidan det vill säga det förskrivna sortimentet. Men det betyder inte att lönsamheten ökar. Det missförståndet är lätt att göra när man ser att marknaden växer.

Branschrapporten visar på 2023 men 2024 har det kommit en handelsmarginaljustering till apoteksmarknaden som inte syns i 2023 års siffror.

— Det är en kompensation för de kostnadsökningar och inkomstbortfall som vi hade under 2022 och 2023. När vi fick den handelsmarginalsökningen så är vi tillbaka på den nivå som vi var på innan, säger Johan Wallér.

Problematiken med restnoteringar har ökat och under 2023 dubblerades antalet restnoterade läkemedel i Sverige.

— Trots att antalet restnoterade läkemedel har fördubblats 2023 så är tillgängligheten på läkemedel fortfarande hög. Det beror på farmaceuternas, ibland mycket tidskrävande arbete med att hitta alternativ. Restnoterade läkemedel är ett stort problem inte bara i Sverige. Enligt en europeisk undersökning så lägger ett genomsnittligt apotek minst 10 timmar i veckan på att leta efter läkemedel. 

Varje dag besöker cirka 370 000 personer något av landets fysiska apotek eller e-handeln och 98 procent av kunderna är nöjda med sitt senaste apoteksbesök och 80 procent ger betygen ”mycket bra” respektive ”utomordentligt bra”.

Kunderna anser att apotekspersonalen är förtroendeingivande samt att de får bra vägledning och råd på apotek.

Under 2023 fortsatte försöksverksamheten med farmaceutiska tjänster på apotek. Ett samarbete mellan apoteken och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Tjänsterna ger goda effekter för patienterna och TLV har nu i ett första steg föreslagit ett införande av tjänsten inhalationsvägledning.

— En viktig bärande del som har präglat året är rörelsen mot ett större fokus på apotekens samhällsuppdrag. Där vi efter ett idogt arbete under många, många år nu ser att det börjar röra sig i rätt riktning. Då tänker jag på farmaceutsortiment och farmaceutiska tjänster där vi har börjat att se något ljus i tunneln eller vad man ska kalla det. Det rör sig åt rätt håll nu och det är en väldigt positiv sak.

— Vi är angelägna om att de här sakerna ska nå i mål så att vi kan ta stegen som kommer efter det. Vi måste fortsätta att ligga på så att förändringen kommer så att samhällsuppdraget får större uppmärksamhet, att apoteken får en ersättning för den samhällsinstansen som apoteken gör och kan göra i framtiden, säger Johan Wallér.

Apotekens e-handel fortsätter att växa och omsätter nu över 20 procent av öppenvårdsmarknaden. Tillväxttakten för förskrivna varor i e-handeln var 20 procent. Men även om tillväxten varit
högre i e-handeln svarar fysiska apotek för drygt 85 procent av försäljningen av förskrivna läkemedel och knappt 79 procent av receptfria läkemedel.

— 2021 så hade vi negativa tillväxttal. All tillväxt var då i e-handeln och vi hade negativa tillväxttal i fysiska apotek. De två senaste åren har det vänt så nu har vi positiva tillväxttal för alla segment och det är en stor tillväxt på RX vilket är bra eftersom det är apotekens kärnverksamhet. Det verkar som kunderna uppskattar alla apotekskanaler. Det är därför vi finns till, det är därför vi har farmaceuter som jobbar på apotek.

Den svenska apoteksmarknaden hade vid årsskiftet 1405 fysiska öppenvårdsapotek, sju e-handelsapotek 27 sjukhusapotek, fyra tillverkningsapotek och tre dosapotek.

— Det är en marginell nedgång med bara två apotek, men det är tredje året i rad som vi har färre apotek än året innan så det är en trend på nedåtgående. Toppnoteringen var 2020 då hade vi flest apotek någonsin i Sverige: 1433. Men det är ingen apoteksdöd och framför allt inte i glesbygd. De flesta av de apotek som har lagts ned är i storstäder där det är stenhård konkurrens och där det ibland ligger apotek nära varandra, säger Johan Wallér.

Under 2023 var antalet anställda inom apoteksverksamhet i Sverige cirka 12 100 personer, varav knappt 11 000 personer arbetade specifikt på öppenvårdsapotek. Apoteksbranschen har vuxit kraftigt sedan omregleringen, antalet anställda i branschen har ökat, men antalet anställda per apotek har sjunkit något.

Bristen på farmaceuter är fortsatt stor både vad gäller nyexaminerade och mer erfarna farmaceuter.

— För oss är det helt avgörande att vi har tillräcklig med kompetens på apoteken, att vi har människor som vi kan anställa och som vill jobba på apotek, säger Johan Wallér.

— Det är extremt svårt att rekrytera farmaceuter till glesbygdsapotek. Apoteket är viktig för bygden och därför blir det väldigt känsligt när den här typen av samhällsservice inte bär sig för vi måste ha farmaceuter på plats. I samma sekund som vi inte har farmaceuter på plats är det dags att klappa igen dörren och stänga,

Under 2023 arbetade 449 farmaceuter som uppnått eller närmar sig pensionsåldern, varav 319 var 67 år eller äldre. Dessutom väntas pensionsavgångar under kommande år då framför allt många receptarier kommer att pensioneras.

— Apoteksmarknaden lutar sig delvis på de här 67-åringarna och en 67-åring kan sluta när som helst. Det är en rörelse i samhället. Det är jättebra, men det är oroväckande att de är så pass många.

Mest läst