Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Tillsammans är vi vår egen arbetsmiljö”

På Doz Apotek i Lycksele måste alla ta ansvar för att vara nytänkande och skapa förändring.
– Medarbetarskap är en stor grej för oss. Utan det har vi ingenting, säger apotekschef Cristina Cassini Bäckström.

Apotekschefen Cristina Cassini Bäckström framför lådor.

Apotekschefen Cristina Cassini Bäckström är inte en chef som sit­ter på kontoret utan en del av teamet.

På Doz Apotek i Lycksele jobbar fyra farmaceuter och två egenvårdsrådgivare. Det är en sammansvetsad grupp där alla fyra farmaceuter har varit apotekschefer. Alla fyra har varit LMA, läkemedelsansvarig.

Sedan oktober 2021 är receptarie Cristina Cassini Bäckström apotekschef och hon har jobbat mycket med att få en grupp där man trivs tillsammans.

— Vi själva är den största tillgången. Tillsammans är vi vår egen arbetsmiljö och vi måste arbeta med att göra den bättre tillsammans, säger Cristina Cassini Bäckström och fortsätter:

— Medarbetskap är en stor grej för oss. Utan det har vi ingenting.

Cristina Cassini Bäckström berättar att för henne som arbetar på apotek är chefsrol­len speciell eftersom hon så tydligt är en del av teamet.

— Jag är inte en chef som sit­ter på kontoret och som säger vad andra ska utföra. Tvärtom. Jag är väldigt nära, en del av teamet. Jag måste ta ansvar men har en fördel eftersom jag har direktkontakt med alla vilket gör det lättare om jag eller någon annan måste lyfta saker.

Cristina Cassini Bäckström anser att det inte bara är viktigt att lyfta saker, det är ett stort frustrationsmo­ment om ingenting händer. Medarbetaren måste känna sig lyssnad på, och det man lyfter måste leda till förän­dring.

— Alla kommer till jobbet för att göra ett bra jobb, bli sedda och hörda. Alla måste ta ansvar för att vi är nytänkande och skapa förän­dring tillsammans.

— Som chef har jag ansvar för arbetsmiljö och finan­siella resultat, men även om jag var Superwoman kunde jag inte göra det ensam. Jag kan inte göra det lika bra. Vi är alla olika.

Cristina Cassini Bäckström lyfter vikten av att lyssna.

— Inte bara på vad de säger, utan även på det de inte säger. Hur säger de det? Ibland får jag fråga men mycket handlar om mag­känsla. Någonting säger att den här personen behöver stöd.

— Om alla arbetsplatser förstod det skulle det inte bli några problem. Lyssna och var lyhörd. Vi måste ha tid för varandra, om vi inte har det blir vi en del av problem­atiken.

Läs mer >>

Så får ni en bättre arbetsplats – tillsammans

Mest läst