Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Förfalskade läkemedel har blivit ett allvarligt problem i Sverige”

Försäljningen av illegala läkemedel ökar och oroar regeringen. Nu får Läkemedelsverket i uppdrag att kartlägga hemsidor som säljer läkemedel utan tillstånd till svenska patienter.
- Vi vill se förslag på kraftfulla motåtgärder mot den illegala handeln, inte minst för att patienter riskerar att fara mycket illa, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

UPPDATERAD. Läkemedelsverket har flera gånger gått ut och varnat för illegal försäljning av läkemedel, nu senast när myndigheten stoppade två svenska företag som sålt falska djurläkemedel på nätet.

Svensk Farmaci har flera gånger berättat att Läkemedelsverket varnar för att förfalskade Ozempic säljs på den svarta marknaden. Förfalskningarna marknadsförs ofta på sociala medier och på webbplatser som utger sig för att vara nätapotek.

Cybersäkerhetsföretaget Brandshield stängde i april ned 279 apotekswebbplatser varav mer än 90 procent sålde falska versioner av viktminsknings- och diabetesläkemedel i klassen GLP-1-analoger.

Nu har regeringen beslutat att ge Läkemedelsverket i uppdrag att genomföra en omfattande kartläggning och analys av köp av läkemedel utanför den lagliga handeln. Dessutom vill man se förslag på relevanta motåtgärder och att en bred informationsinsats genomförs.

— Olagliga och förfalskade läkemedel och illegal läkemedelsförsäljning har blivit ett allvarligt problem i Sverige. Regeringen bedömer att det är viktigt att kartlägga och analysera köp av illegala läkemedel samt att informera brett om riskerna med falska läkemedel och apotek. Vi vill också se förslag på kraftfulla motåtgärder mot den illegala handeln, inte minst för att patienter riskerar att fara mycket illa, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

— Olaglig handel med läkemedel är ett stort problem i Sverige och globalt. Men riktigt hur stort problemet är behöver klarläggas. Det här fokuserade uppdraget ger oss mer muskler att planera för och agera mot den kriminella läkemedelshandeln, säger Lena Björk, direktör för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet i ett pressmeddelande.

Olagliga och förfalskade läkemedel utgör en allvarlig risk. De kan innehålla felaktiga eller skadliga ingredienser, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem eller till och med dödsfall. Förfalskade läkemedel är även en del av den kriminella ekonomin och en inkomstkälla för organiserad brottslighet enligt regeringen.

Läkemedelsverket ska föreslå kostnadseffektiva åtgärder för att motverka köp av olagliga läkemedel och förbättra samverkan mellan myndigheter och andra aktörer. Myndigheten ska bland annat analysera hur försäljning på illegala webbplatser kan motverkas och även beakta samverkan mellan betalningsaktörer och digitala förmedlingstjänster. Förslagen kan innefatta nödvändiga lagändringar.

Apotekssymbolen som både fysiska apotek och nätapotek måste ha.

En annan viktig del av uppdraget är att genomföra en informationskampanj som riktar sig till allmänheten och relevanta myndigheter och aktörer. Syftet är att öka insikten om de stora hälsoriskerna med att köpa falska läkemedel och öka kunskapen om att endast apotek med den godkända apotekssymbolen ska användas.

Under uppdragets genomförande ska Läkemedelsverket samarbeta med Tullverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Konsumentverket, Sveriges Kommuner och Regioner, läkemedelsindustrin, apoteksbranschen samt andra relevanta myndigheter och aktörer.

Läkemedelsverket ska redovisa uppdraget till Socialdepartementet senast den 31 januari 2026.

Läs mer>> Svenska företag stoppas efter att ha sålt falska läkemedel på nätet

Kraftig ökning av falska nätapotek som säljer “Ozempic”

“Falska nätapotek som riktar sig till svenska patienter måste snabbt kunna stängas ner”

Mest läst