Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så håller andra länder ned sina läkemedels­kostnader

Större prissänkningar behöver ske genom sekretessbelagda rabatter som ökar med försäljningsvolymen. Det är en av TLV:s slutsatser efter att ha studerat hur andra länder gör.

Kostnaderna i Sverige för förmånsläkemedel och smittskyddsläkemedel har ökat betydligt snabbare de senaste tio åren än tidigare, och i genomsnitt med fem procent årligen.

Under 2023 nådde de totala kostnaderna för receptbelagda läkemedel närmare 41 miljarder kronor, en ökning med elva procent jämfört med året innan.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) har sedan tidigare regeringens uppdrag att minska läkemedelskostnaderna och fick i september i budgetproposition för 2025 ett tredubblat anslag för detta.

På TLV:s uppdrag har därför Lumell Associates genomfört en internationell utblick för att ta reda på hur andra länder arbetar för att hålla ned sina läkemedelskostnader.

Sammantaget visar utblicken att flera länder låter ett läkemedels totala försäljningsvärde ha betydelse för det pris som betalas. Oftast är det inte de officiella priserna, listpriserna, som påverkas utan ett så kallat nettopris – pris efter rabatt. De flesta länderna förhandlar alltså fram avtal om sekretessbelagda rabatter. Ibland är dessa avtal så kallade pris-volymavtal som innebär att rabatten ökar med försäljningsvolymen.

Av genomgången framgår även att vissa länder använder sig av ett tak för landets totala årliga utgifter, budget caps eller budgettak, för läkemedel. Överstiger utgifterna taket blir läkemedelsföretagen skyldiga att betala tillbaka en del av sina intäkter – ju större försäljning desto större blir återbetalningen för företaget.

TLV:s slutsatser från rapporten är enligt ett pressmeddelande:

  • I flera av de undersökta länderna anses det rimligt att inte acceptera lika höga priser för läkemedel med höga försäljningsvärden som för de läkemedel som har lägre försäljningsvärde. Detta är i linje med TLV:s slutsats att det finns skäl att beakta ett läkemedels försäljningsvärde i pris- och subventionsbeslut.
  • Olika länder använder olika tillvägagångssätt för att anpassa priset efter försäljningsvolym. Ett gemensamt drag är att det nästan alltid är en förhandlad sekretessbelagd rabatt som på något sätt anpassas efter volym, snarare än det officiella listpriset. TLV bedömer dock att mindre prissänkningar kan genomföras på offentliga priser men att mer omfattande sänkningar behöver ske genom sekretessbelagda rabatter. Eftersom det idag är regioner och företag som förhandlar om och tecknar avtal bygger det på att dessa aktörer själva väljer att förhandla och att det finns processer som stödjer och skapar förutsättningar för detta. TLV håller just nu på att arbeta för att förbättra förutsättningarna.
  • Ett budgettak för totala årliga utgifter nämns av flera länder som ett effektivt sätt att begränsa läkemedelsutgifterna. TLV har inte utrett om detta är en lämplig metod för Sverige eftersom det i vårt system för tillfället saknas möjlighet att tillämpa den.
  • Samtliga av de undersökta länderna, delar utmaningen med att hitta ett sätt där bra läkemedel blir tillgängliga för patienter och resulterar i goda intäkter för företagen samtidigt som systemet blir långsiktigt ekonomiskt hållbart.

Följande länder är med i TLV:utblick

  • Belgien
  • Danmark
  • England
  • Frankrike
  • Kanada
  • Nederländerna
  • Norge
  • Spanien
  • Tyskland

Källa: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer >> Största ökningen av läkemedels­kostnader på tio år

Kostnader för recept­läkemedel ökar mer än väntat

Mest läst