Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon blir ny ordförande i Apotekar­societeten

En ny ordförande, ny vice ordförande, nya styrelseledamöter och två nya hedersledamöter har valts in i Apotekarsocieteten.

Under Apotekarsocietetens fullmäktige valdes Johanna Wikman och Andreas Rosenlund till ny ordförande respektive vice ordförande, uppger föreningen i ett pressmeddelande.

Johanna Wikman, chefsapotekare i Region Skåne, har tidigare varit vice ordförande och fortsätter i styrelsen som ordförande.

Andreas Rosenlund, vd för Läkemedelshandlarna och bloggare för Svensk Farmaci. har varit styrelseledamot sedan tidigare och blir nu vice ordförande.

I övrigt var det nyval av en majoritet av ledamöterna.

Apotekarsocietetens styrelse

  • Ordförande – Johanna Wikman
  • Vice ordf. – Andreas Rosenlund, Läkemedelshandlarna
  • Ledamot – Bertil Abrahamsson, Astrazeneca
  • Ledamot – Eva Adås, Janssen
  • Ledamot – Christel Bergström, Uppsala universitet
  • Ledamot – Karin Meyer, Center for Translational Research Sweden AB
  • Ledamot – Per Nydert, Astrid Lindgrens barnsjukhus
  • Ledamot – Kimya Näslund, Apotea
  • Ledamot – Johanna Orraryd, Socialstyrelsen
  • Ledamot – Mats Söderhäll, Karolinska universitetssjukhuset

Gerd Lärfars och Lars-Åke Söderlund blev valda till hedersledamöter i Apotekarsocieteten under 2024 års fullmäktige

Under fullmäktige valdes även Gerd Lärfars och Lars-Åke Söderlund till hedersledamöter i Apotekarsocieteten.

Som hedersledamöter tillhör Lars-Åke Söderlund och Gerd Lärfars nu den skara som anses ha nedlagt ett särskilt förtjänstfullt arbete inom läkemedelsområdet eller för föreningens bästa.

Apotekare Lars-Åke Söderlund har tidigare varit styrelseledamot i Apotekarsocieteten och har enligt nomineringen ”kontinuerligt engagerat sig i frågor som rör farmaceutens roll i hälso- och sjukvården, och haft stor betydelse för utvecklingen av sjukvårdsfarmaci genom kunskapsspridning, processutveckling och internationellt utbyte.”

— Det är med stor glädje jag tagit emot Apotekarsocietetens fullmäktiges beslut att jag utvalts till en i grupp av initierade hedersmedlemmar i föreningen ─ jag är oerhört glad och hedrad över denna prestigefyllda utmärkelse, säger Lars-Åke Söderlund i ett pressmeddelande.

Gerd Lärfars har mångårig erfarenhet som kliniker och har arbetat med läkemedelsfrågor under hela sitt yrkesverksamma liv.

”Genom sitt brinnande intresse för att sprida kunskap om läkemedel och läkemedelsfrågor har hon outtröttligt, sakligt men samtidigt beslutsamt utgjort en stark röst för jämlik och kostnadseffektiv läkemedelsbehandling över hela landet”, står att läsa i nomineringen.

— Jag blev överraskad, väldigt glad och hedrad över utnämningen. Det känns stort att få bli hedersledamot i Apotekarsocieteten och få följa föreningens fortsatta arbete inom läkemedelsområdet, säger Gerd Lärfas i pressmeddelandet.

Läs mer>> Lena Ring blir vd på Apotekar­societeten

Apotekarsocietetens vd Robert Kronqvist slutar till sommaren

Mest läst