Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svensk export av läkemedel till Ryssland ökar kraftigt igen

Exporten till Ryssland fortsätter att öka både vad gäller färdiga mediciner och ingredienser för läkemedelstillverkning, visar nya siffror från Kommerskollegium som TT tagit del av.

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige i stort sett slutat att exportera till Ryssland.

Med ett undantag – läkemedel.

Under 2023 var den totala svenska exporten till Ryssland 9,5 miljarder kronor, varav 8.9 miljarder var produkter från svenska läkemedelsföretag visar nya siffror från Kommerskollegium som TT har tagit del av.

Det är omkring 50 procent mer än 2022 som redan det året hade ökat med över 100 procent jämfört med 2021, alltså före krigsutbrottet.

Att det är Astra Zeneca som står för den stora delen har bland andra Sveriges Radio rapporterat. Företaget har också tillverkning i Ryssland vilket kan förklara export av ingredienser till läkemedelstillverkning.

”Många patienter förlitar sig på livsviktiga läkemedel och det är avgörande att medicinska leveranskedjor fortsätter att fungera så att hälso- och sjukvårdssystem kan tillhandahålla nödvändig vård”, skriver Karl-Johan Karlsson, presschef på Astra Zeneca i Sverige, till TT.

Läs mer >> Astra Zenecas export till Ryssland stoppas

Svensk läkemedels­export fortsätter att slå nya rekord

Mest läst