Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zenecas export till Ryssland stoppas

Mediciner undantas från exportsanktionerna riktade mot Ryssland. Men när Astra Zeneca ville se ytterligare undantag fick företaget avslag.

Till följd av det pågående anfallskriget mot Ukraina har olika sanktioner riktats mot Ryssland, men svensk-brittiska Astra Zeneca har kunnat fortsätta exportera till landet eftersom vissa produkter som exempelvis läkemedel undantas från restriktionerna.

I juli ansökte läkemedelsföretaget om tillstånd att exportera flera produkter som ska användas i medicinskt och farmaceutiskt syfte till Ryssland.

Men där blev det stopp meddelar Kommerskollegium, myndigheten för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik, i ett avslagsbeslut från den 9 september. Något som nyhetsbyrån Siren var först med att uppmärksamma.

”På grund av humanitära skäl är många mediciner, och kemikalier som används i mediciner, undantagna från EU:s sanktioner och vi har i likhet med andra läkemedelsföretag fortsatt att leverera läkemedel till patienter i Ryssland. Det vi har fått avslag från Kommerskollegium för gäller vissa typer av behållare som används vid transport”, skriver Astra Zenecas tillförordnade presschef Karl-Johan Karlsson i ett mejl till Göteborgs-Posten.

Astra Zeneca hade hoppats att även transportbehållarna skulle undantas från gällande exportrestriktioner och menar i sin ansökan att det handlade om en tillfällig export med ett tydligt medicinskt syfte.

Kommerskollegium menar enligt avslaget att de inte tycker att det är nödvändigt vare sig i medicinska, farmaceutiska eller humanitära ändamål och att det redan finns konkurrerande produkter på den ryska marknaden.

Avslaget kan överklagas men Astra Zeneca vill inte kommentera hur företaget ska gå vidare, uppger SVT Södertälje.

Mest läst