Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Från roll som film­spöke till apotekare i Sverige

Hon har gjort film med en Game of Thrones-stjärna. Nu har hon svensk legitimation som apotekare.
- I livet måste man vara optimistisk och aldrig ge upp, säger Eleonora Pizzo.

Eleonora Pizzo är italienare och gick på gymnasiet i sin stad på Sicilien, Palazzolo Acreide och studerade sedan till apotekare i fem år i Siena i Toscana.

Vid sidan av farmacin studerade hon teater i många år och under sin universitetsperiod var hon med i reklam för lokal toskansk tv, spelade in kortfilmer, spelade i teaterföreställningar, poserade som fotomodell och gjorde modevisningar.

— Genom allt detta fick jag vara med i en scen i filmen “Voice from the stone” med Emilia Clarke som var med i Game of Thrones och Marton Csokas som bland annat varit med i Sagan om konungens återkomst. Jag var ett spöke, säger Eleonora Pizzo.

Efter det flyttade hon till Sverige och bor i dag i Stockholm där hon arbetar på restaurang ”Menomale” i Vasastan.

När hon åt lunch med Katarina Nilsson-Sundström, som är projektledare för Senna, fick hon beskedet om att hon hade fått sin svenska legitimation.

— Jag fick legitimationen två dagar efter min födelsedag och det blev som en present till mig! Jag var väldigt glad för jag har kämpat hårt under dessa två år, säger Eleonora Pizzo.

— Jag firade med lunch med min vän Katarina och på kvällen med min pojkvän Felix. Då åt vi en typisk italiensk aperitif med vin, bruschetta och charkuterier. Felix gav mig blommor, choklad och han ramade in min legitimation.

Vad var de största utmaningarna med att skaffa svensk legitimation?

— Den största utmaningen var att lära sig det svenska språket, men jag hade väldigt bra lärare på Svenska för medicinsk personal, SFM, i Huddinge som vägledde mig genom hela min studieväg. Jag jobbade väldigt hårt och kämpade varje dag. Jag känner mig som en sann krigare.

Vad vill du jobba med?

— Min dröm är att arbeta på ett läkemedelsföretag men jag gillar också att jobba på apotek för kontakten med allmänheten. Jag anpassar mig lätt till alla situationer.

Hur ser du på framtiden?

— Jag ser ljust på min framtid, jag är väldigt optimistisk. Dessutom erbjuder Sverige många jobbmöjligheter. Jag älskar Sverige. Jag kom till Sverige med bara en flygbiljett och en resväska och så småningom öppnade sig några vägar. Det jag vill påminna läsarna om är att i livet måste man vara optimistisk och aldrig ge upp, man faller och reser sig upp starkare än någonsin. 

Läs mer: Masum gav inte upp – nu är han apotekare i Sverige

Årets apoteks­profil sätter ny­anlända farma­ceuter främst

Mest läst