Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Årets apoteks­profil sätter ny­anlända farma­ceuter främst

Katarina Nilsson-Sundström på Sveriges Farmaceuter prisas för sitt arbete med Projekt Senna.
- Jag blir rörd över att någon har tänkt extra på Senna och på mig som projektledare, säger Katarina Nilsson-Sundström.

Katarina Nilsson-Sundström har lång erfarenhet av apoteksbranschen och är sedan två år anställd av Sveriges Farmaceuter som projektledare för Projekt Senna, som står för Snabbare etablering av nyanlända farmaceuter.

Sveriges Farmaceuter uppskattar att minst 600 nyanlända farmaceuter har kommit till Sverige de senaste fem åren. Förbundet vill tillsammans med Sveriges Apoteksförening, Läkemedelsindustriföreningen (Lif), Almega och Svensk Handel genom projektet, som finansieras av Arbetsförmedlingen, korta vägen till legitimering och arbete. 

Projektet startade 2017 för att underlätta etableringen av nyanlända apotekare och receptarier med examen utanför EU/EES och har skett i samarbete med arbetsmarknadens parter och även Läkemedelsakademin som drivit egna främjandeprojekt tidigare och nu i samverkan med Sveriges Farmaceuter och Senna. 

Läkemedelsmarknaden delar ut utmärkelsen Årets apoteksprofil efter nomineringar från nyhetstjänstens prenumeranter samt medlemmar i Dagens Medicins ledarskapsnätverk Pharma Network.

I år är det fjortonde året som Årets apoteksprofil utses, och i år går utmärkelsen till Katarina Nilsson-Sundström på Sveriges Farmaceuter.

Priset är ett sätt att uppmärksamma energiska nytänkare som gjort kreativa och nyskapande insatser för apoteksbranschen.

Årets apoteksprofil kan exempelvis vara en person som ökat engagemanget kring läkemedelsbehandlingar, hittat lösningar för apoteksbranschen i samhällsomvandlingen eller initierat projekt för ökad tillgång till utbildad apotekspersonal.

I årets nominering står det bland annat att Projekt Senna utan tvekan har bidragit till att flera hundra farmaceuter med utbildning utanför Europa har lyckats få svensk legitimation och kommit in på den svenska apoteksmarknaden under de senaste åren.

“Katarina är en envis och varmhjärtad projektledare som hela tiden sätter de nyanlända farmaceuterna främst. Hon driver deras frågor och intressen gentemot apotek, läkemedelsindustrin, universiteten och myndigheter”.

Katarina Nilsson-Sundström blir väldigt glad och överraskad över att ha fått utmärkelsen.

— Jag blir rörd över att någon har tänkt extra på projekt Senna och på mig som projektledare, och att jag blivit nominerad. Motiveringen var så fin och stämmer in mycket på mig, säger Katarina Nilsson-Sundström.

— Jag vill dela utmärkelsen med den ambitiösa målgruppen farmaceuter med examen utanför EU, intressenter i Sennaprojektet och alla samarbetspartners som ordnar studiebesök, föreläsningar med mera för målgruppen. Tack till den som nominerat mig och tack till juryn. Jag vill även tacka mina stöttande kollegor, säger Katarina Nilsson-Sundström.

Läs mer>>

Masum gav inte upp – nu är han apotekare i Sverige

”Ofta somnade jag vid bordet”

Projekt Sennas del av Sveriges Farmaceuters hemsida

Mest läst