Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Masum gav inte upp – nu är han apotekare i Sverige

Masum Bashir har haft en lång resa, bokstavligt talat. Men i dag har han svensk legitimation som apotekare.

Masum Bashir kommer från Syrien och kom till Sverige 2015. Redan 1994 tog han examen på universitetet i Damaskus.

— Jag har jobbat som apotekare i mer än 20 år hemma i Syrien, säger Masum Bashir.

Med farmakologiboken i handen började han att studera svenska. Det var inte lätt, och det blev ännu svårare av att han har franska och inte engelska som andra språk, men allt eftersom blev det lättare att förstå det svenska språket.

Masum Bashir har gjort Socialstyrelsens väg till svensk legitimation som apotekare.

I september 2021 klarade han det teoretiska provet vid första försöket och redan i november 2021 fick han en plats för praktisk tjänstgöring i Skåne.

Det som Masum Bashir tycker har varit svårast var att klara det praktiska provet. Med stor målmedvetenhet och förberedelse i form av att öva kundkommunikation och att diskutera fall med farmaceutkollegor så klarade han det praktiska provet i mars 2023.

Han har träget fortsatt att anpassa sig till den farmaceutiska professionen i Sverige genom att bland annat delta vid projekt Sennas aktiviteter.

Nu bor han i Helsingborg och har redan flera anställningsintervjuer inbokade.

— Det har varit en lång och svår resa sedan jag kom hit 2015 men jag har aldrig gett upp. Jag är född 1964 och fyller 59 år i år så jag har många år kvar att arbeta på apotek, säger Masum Bashir.

Han hälsar allt gott och lycka till åt sina kollegor som genomgår den långa resan mot svensk legitimation.

Projekt Senna arbetar med att hjälpa nyanlända farmaceuter från länder utanför EU och EES att få en svensk legitimation och jobb genom bland annat utbildningar, studiecirklar, vägledning, arbetsmarknadsträffar och studiebesök.

Projektet startade 2017 och i februari 2023 beviljades projektet främjandemedel från Arbetsförmedlingen för sjunde året i rad.

Sedan 2022 leds projektet av Katarina Nilsson-Sundström.

Mer om Ny i yrket

Mest läst